A Bank of England is barátkozik a CBDC technológiával

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sir Jon Cunliffe, az angol Bank of England stabilitásért felelős vezető helyettese egy csütörtöki interjú során úgy nyilatkozott, hogy „valószínűnek tűnik”, hogy az Egyesült Királyság nemzeti bankja előbb vagy utóbb saját CDBC-t (központi bank által kibocsátott digitális valuta) adjon ki. Véleménye szerint a központilag kibocsátott CBDC-k elengedhetetlenek, hogy a decentralizált valuták, például a kriptovaluták, ne szorítsák ki a jövőben a hagyományos fizetőeszközöket.

Cunliffe nyilatkozata szerint „Bár még nem tartunk ott, valószínűnek tűnik, hogy amennyiben az Egyesült Királyság szeretné, hogy a területén a jövőben is egyetlen egységes, mindenhol univerzálisan elfogadott fizetőeszközt használjanak, akkor az államnak saját CBDC-t kell kibocsátania, hogy tartsa a lépést a modern fintech fejlődésével”.

A Bank of England a világ számos más központi bankjához hasonlóan még nem hozott hivatalos döntést arról, hogy tervez-e saját CBDC-t kibocsátani.

Igaz azonban, hogy áprilisban a bank az államkincstárral közösen már elindított egy projektet, amelynek a keretein belül saját CBDC bevezetésének a lehetőségét és mikéntjeit vizsgálják. Ezen kívül a Bank of England a közelmúltban 7 szakértői állást is meghirdetett CDBC-vel kapcsolatos munkakörökben.

Cunliffe mindazonáltal kiemelte, hogy még fontos biztonsági kockázatokat, lehetséges hátrányokat és kérdéses piaci hatásokat is meg kell vizsgálniuk, mielőtt bármilyen CBDC projektre rábólintanának. Hogy a kutatás milyen eredményre jutott arról a Bank of England az ígéretek szerint részletes tanulmányt fog publikálni „néhány hónapon belül”.

CBDC: igen, kriptovaluták: nem

A CBDC-kel és a stabilcoinokkal kapcsolatban egyébként még a kriptovalutákkal szemben jellemzően elutasító vagy pesszimista elemzők is egyre elfogadóbban vélekednek. Egyes országok, például Kína kiemelt figyelemmel kísérik a CBDC technológia fejlődését, és nagy hangsúlyt fektetnek a saját digitális valuta projektjeikre. Igaz Kína esetében ez sokak szerint történetesen inkább a kriptovaluták és a különböző fintech szolgáltatók (pl. AliPay) okozta decentralizáció visszaszorítására tett kísérlet, mintsem a technológia fejlődés szellemében tett innovatív szemléletváltás, hiszen a CBDC-k bár blokklánc technológián alapulnak, végső soron ugyanúgy a központi bankok irányítása alatt vannak.

A PwC ismert könyvvizsgáló cég saját kutatása szerint egyébként számos meglepetést tartogat az a lista, amely a CDBC technológiák terén jelenleg élenjáró országokat tartalmazza. Az első öt helyezett sorrendben a Bahama Szigetek, Kambodzsa, Kína, Ukrajna és Uruguay. Az Amerikai Egyesült Államok nem fért fel a top 10 helyezett közé.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.