Az Electroneum egy huszárvágással megváltoztatta a konszenzus mechanizmusát

Az Egyesült Királyságban tevékenykedő Electroneum platform száműzte a platformjáról a bányászokat azzal, hogy egy hirtelen lépés keretében megváltoztatta a proof-of-work konszenzus mechanizmusát. Mellette drasztikusan csökkentette a blokkjutalmat és a nyílt blokkláncról áttért az engedélyhez kötöttre. Az Electroneum blokkláncát 3 millió felhasználó használja.

Konszenzus mechanizmus frissítés a hétvége leple alatt az Electroneumnál

A konszenzus mechanizmus munkabizonyíték (proof-of-work) alapúról történő eltávolodása több ezer bányászra van kihatással. A hivatalos csatornákon egyetlen bejelentést sem tettek a hétvégén titokban végrehajtott frissítésről. Egy szóvivő szerint a frissítést a Facebook Libra kriptopénze inspirálta és azért volt rá szükség, hogy eloszlassa a félelmet a potenciális Electroneum partnerek körében a skálázhatóságával és biztonságával kapcsolatos aggályokat.

“Ez egy óriási előrelépés az Eletroneumnak,” nyilatkozta az Electroneum CEO, Richard Ells egy videobejelentkezés során. “Az egész projektet ugrásszerűen módosítottuk és ez effektíve megnyitotta az ajtót a jövőbeli méretezhetőség és a sok, sok más dolog előtt.”

Egészen a hétvégéig az Electroneum konszenzus mechanizmusa proof-of-work volt, ami azt jelenti, hogy a bányászok validálták a tranzakciókat tartalmazó blokkokat a Bitcoin hálózathoz hasonlóan.

A frissítéssel az Electroneum áttért egy úgynevezett “moderált blokkláncra,” mivel a bányász non-profit szervezeteket automatizált rendszerű csomópontok fogják kontroll alatt tartani és felügyelni. Ezeket pedig az Electroneum alkalmazottai irányítják akik a felől is döntenek, hogy mely szervezeteket hívják meg vagy függesszék fel a hálózaton.

Electroneum bevallása szerint már 12 jótékonysági szervezet kötelezte el magát az új protokoll mellett és a végső szám 25-ben lesz maximalizálva. Az viszont megint nem tiszta, hogy mi fán teremnek ezek a szervezetek, de a DeCrypt oldalnak nyilatkozva a szóvivő elmondta, egyes szervezetek nagyon is ismertek a világon, de nem szeretnék nagydobra verni részvételüket.

A frissítés egyben 75%-kal csökkenti a blokkjutalmat, amivel a hálózat túlélési esélyeit igyekszenek meghosszabbítani azzal, hogy csökkentik az érme emissziót (a hagyományos közgázon nevelkedetteknek: infláció). A hálózat indulása óta 1.2 millió ETN érmét fizettek ki a bányászoknak blokkjutalom formájában, ami alig több, mint 2 millió forint. A felhasználók a frissítésből semmit sem vesznek éreznek.

A 25 tagúra szervezet non-profit szervezetekből álló validátorok a blokkjutalmat a forrásgyűjtési akcióik során is felhasználhatják és a részvételük a hálózatban minimális költségekkel jár, mivel a bányászat a felhőn fog zajlani. A startup szerint a résztvevő szervezetek missziója összhangban van a sajátjukkal ugyanis együttesen azon dolgoznak, hogy egyszerűsítsék a kriptovaluta használatát az alacsonyan képzett tömegeknek, hogy gyorsan és olcsón tudjanak digitálisan értéket transzferálni.

“A lépést mi felelősségbiztos mechanizmusnak (proof-of-responsibility -PoR) hívjuk és segítségével célrégiókban taníthatjuk a nonprofit szervezeteket a kriptopénzek hasznáról.” tette hozzá Ells.

Hogy a lépés hosszú távon üdvös lesz a hálózatnak, az még kétséges. A platform a decentralizációban hívő kriptoközösség körében már korábban is kihúzta a gyufát azzal, hogy a mobilosoknak ~1000 Ft értékű ETN érmét ad bányászatnak titulált álbányászatért miközben a hiteles bányászat a színfalak mögött zajlik (mobiltelefonon lehetetlen bitcoin bányászathoz hasonló műveleteket folytatni, nincs elegendő számítási kapacitás a telefon burája alatt.)

A Facebook Libra nyomdokain

Az Electroneum azzal, hogy engedélyhez köti a blokkláncához való csatlakozást, egy a Facebook Libra hálózatához hasonló moderált blokklánc stratégiát kezdett el követni azzal a különbséggel, hogy az Electroneum által felügyelt bányászok még a Facebookénál is centralizáltabbak.

A startup erre úgy válaszolt, hogy a decentralizáció ‘hígításával’ egyrészt környezetbarátibb, másrészt biztonságosabb tranzaktálási környezetet biztosít a felhasználóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük