Elég sok újítás jön a következő Ethereum frissítésben

Az Ethereum Foundation nem is olyan régen hajtotta végre a Shapella/Shanghai frissítést az Ethereum hálózatán, de már a következő frissítésre készülhetünk, ami a Dencun nevet viseli. És ahogy az Ethereum esetében lenni szokott, ez az új frissítés is néhány komoly változást hoz majd magával. A remények szerint tovább fogja csökkenteni majd a tranzakciók költségét és új felhasználási lehetőségeket tesz lehetővé. A Dencunban több Ethereum Fejlesztési Javaslat, EIP lesz majd, szám szerint az EIP-4844, az EIP-6780, az EIP-1153 és az EIP-6475.

Az új Ethereum EIP javaslatok bemutatása

Az EIP-4844 vezeti majd be az úgynevezett adatblobokat (blob = nagy bináris objektum), amelyeket aztán a második réteges megoldások használhatnak tranzakciós és validációs adatok küldésére a CALLDATA metódus helyett. Mivel a blobokat nem a láncon tárolják állandó jelleggel, így a gázdíjuk jelentősen alacsonyabb lesz. Ez összességében tehát a második réteges megoldások felhasználóinak fog nagyszerű hírt jelenteni.

Az EIP-6780 fogja lehetővé tenni, hogy egyetlen tranzakción belül lehessen szerződéseket létrehozni és törölni is. Ez hozza magával a SELFDESTRUCT nevű műveleti kód deaktiválását is, amely ugye bizonyos feltételek teljesülése esetén törölt egy szerződést.

A harmadik változási javaslat, az EIP-1153 fogja majd bevezetni a TSTORE és TLOAD műveleti kódokat. Ezek hoznak létre egy átmeneti tárhelyet, amely aztán a tranzakció végrehajtása után törlődik. Ez többféle új felhasználási lehetőséget biztosít majd, például az újrabelépéses zárolás lehetőségét vagy az egytranzakciós ERC20 jóváhagyásokat.

Végül pedig említsük meg az EIP-6475-öt, amely bizonyos szempontból része a 4844-esnek. A 4844-esben létrehozott tranzakcióformátum részét képező SSZ-elemek egyikének meghatározására kell az EIP-6475. Ez biztosítja, hogy kompatibilis legyen az Ethereumra a jövőben bevezetett SSZ-objektumokkal. A Dencun még nem mostanában jön, így a fenti EIP-ek mellett még könnyedén elképzelhető, hogy továbbiak is bekerülnek a frissítésbe.