Elegendő dollárfedezettel rendelkezik a Tether, állítja a Bloomberg

Egy friss dokumentum a kriptogazdaság egyik legégetőbb kérdésére kíván választ adni: rendelkezik-e a Tether cég elegendő dollárfedezettel az 1.8 milliárd forgalomban lévő USDT stabilcoinja garantálására?

A Bloomberg News kedden számolt be róla, hogy a híroldalnak átküldött dokumentumok alapján a stabilcoin kibocsátó legalább négy hónapon keresztül bizonyítottan rendelkezett elegendő dollárfedezettel.

A dokumentum továbbra sem egy független könyvelőcégnél hitelesített kimutatás (nem beszélve arról, hogy egy a Bloomberggel megosztott dokumentum csupán, ami nem lett teljes terjedelmében publikálva a híroldalon), de bizonyítékként szolgálhat azoknak, akik kételkednek a Tether cég megbízhatóságával kapcsolatban.

A Bloomberg szerint a 2017 szeptemberi dokumentumok azt indukálják, hogy a Tethernek 452.9 millió dollárja volt a Noble banknál Puerto Ricón és a Bank of Montrealnál. A papírok alapján a tárgyhó végén 435 millió USDT volt forgalomban. További nem egymást követő hónapok banki kimutatásai szintén azt bizonyítják, a cég dollárfedezete megegyezett a forgalomban lévő stabilcoinok mennyiségével, állítja a Bloomberg.

A Tether korábban már többször is teljes auditot jelentett be a dollár letétjeire, és e célra fel is fogadta Friedman LLP céget, de 2017 januárjában minden magyarázat nélkül a Tether felmondta velük a szerződést.

2018 októberében a puerto ricói Noble Banknál lévő USD letétjeit egy bahamai bankhoz, a Deltec Bankhoz és a Trust Limitedhez utalta. Ezt követően a Tether sajtóközleményben a Deltec Bank igazolásával együtt azt írta “október 31-én a portfóliójának készpénzértéke a számláján a bankunknál 1 831 322 828 USD”.

A független harmadik fél által végzett audit hiánya továbbra is kételkedésre ad okot mind a kriptoközösségen belül, mind kívül, hiszen a cég de facto a tőzsdék bankjaként funkcionál anélkül, hogy erre jogosítványa lenne.

A Tether céget és a vele szoros kapcsolatban álló Bitfinex tőzsdét többször is a bitcoin árfolyamának manipulálásával gyanúsították. Az USA Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) állítólag hónapokon keresztül vizsgálta a tetherrel elkövetett kriptopénz piaci manipuláció lehetőségét, állította még november 20-án a Bloomberg.

2017-ben az amerikai határidős piacokért felelős bizottság adott át egy idézést a cégnek, melyben a fiatpénz fedezet igazolására szólították fel.

Októberben többször is előfordult, hogy az USDT token elvesztette az 1:1-es fix árfolyamát a dollárral szemben mivel a kereskedők tömegesen kezdtek megszabadulni tőle. Az eset után a cég egy újabb közleményben erősítette meg, rendelkezik elegendő dollárfedezettel a stabilcoinjai után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük