Felrobbant a bitcoin a tether – dollár fix árfolyam bedőlése után

A kriptopénz piacok és a bitcoin befektetők kellemes meglepetésre ébredhettek miután a Tether, állítólagos stabilcoin több mint 6 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben.

Tether, Bitfinex aggodalmak hajtják a piacot

A kora reggeli órákban indult erősödésre nem szolgált rá egyetlen hétvégi bejelentés sem így a kezdetekben nehéz volt kideríteni mi áll az erősödés mögött.

A tether USDT coinját támogató kriptotőzsdéken, mint például a Bitfinex (mely egyébként is a Tether cég körüli bonyodalmak középpontjában áll), Kraken, Binance és OKEx tőzsdéken az árfolyam a 7200 dollárt is megütötte mialatt a nem-Tether alapú tőzsdéken, mint a CEX.IO-n, a jelenlegi árfolyam 6750 dollár környékén mozog.

A zavart tovább erősíti az amerikai dollárhoz rögzített USDT hirtelen esése az 1 dolláros fix árfolyamról. A publikálás időpontjáig 5%-ot esve 1 dollár 0.95 USDT-t ér, de volt olyan időpont is mikor egészen 0.92 USDT-ig esett.

Alex Kruger piaci elemző az eséssel kapcsolatban a Twitteren fejtette ki a véleményét és különösen a Coinbase és a Bitfinex árkülönbségekre hívta fel a figyelmet. A Bitfinexről köztudott, hogy szoros kapcsolatokat ápol a Tether Alapítvánnyal.

Volt olyan időpont mikor a Bitfinex és a Coinbase közötti Ethereum árfolyamkülönbség a 10 százalékot is meghaladta. Az ilyen szituációk kedvezhetnek azoknak akik arbitrázs kereskedelmet folytatnak és nem csak az ETH pároknál.

A Tether körül folyamatos a találgatás, hogy vajon rendelkezik-e elegendő amerikai dollár forrásokkal az USDT token kibocsátások fedezésére. A cég folyamatosan azt hangoztatja hogy minden egyes USDT tokenje mögött amerikai dollár fedezet áll, de erről eddig egyetlen alkalommal se adott hiteles tanúbizonyságot egy külsős audit cég által folytatott nem hitelesített vizsgálatot leszámítva.

A befektetők pedig a jelenlegi mozgásokat látva kezdik elveszteni a türelmüket a tetherrel szemben és masszív USDT pozíció likvidálásba kezdtek. Az USDT az egyik leglikvidebb kriptopénz de a mostani BTC/USDT eladási hullámot már nem tudta kezelni és az árfolyam egészen 7000-ig szállt a tethert támogató kriptotőzsdéken.

A new yorki kereskedő ironikusan megjegyezte még, hogy a tether bedőlés akár a bitcoin kilábalását is jelenthetné a medve trendből:

USDT zuhan, 0.94-en kereskedik, segít feljebb nyomni az összes kriptót… Nagyon is ironikus lenne, ha egy Tether bedőlés segítené ki a bitcoint a medve piacból.

Később Kruger hozzátette a fenti komment kapcsán, hogy a 10%-os emelkedés katalizátoraként egyes egyedül az USDT eladási hullám felelős.

A Bitfinex közben, mely szorosan kapcsolódik a Tether Alapítványhoz a múlt héten ideiglenesen felfüggesztette a fiat pénzletétek fogadását és a hétre ígér egy banki jelentést a likviditása kapcsán. A Bitfinex kapcsán a múlt héten röppent fel a hír, hogy csődközeli állapotban, de facto fizetésképtelen állapotban van.

Amennyiben az USDT árfolyam nem stabilizálódik a dollárral szemben, akkor további eladás várható mely még feljebb hajthatja a bitcoin és az altcoinok árát.