Elérhetetlenné vált az egyik legnagyobb darknet piac

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Elérhetetlenné vált az egyik legnagyobb darknet piactér. A hatóságok szerint az illegálisan működő platformnak félmillió felhasználója volt, ahol kábítószerekkel, hamis pénzzel, ellopott hitelkártya-adatokkal, névtelen SIM-kártyákkal és malware programokkal kereskedtek. Az oldal feltételezett üzemeltetőjét Németországban tartóztatták le.

A német Koblenz és Oldenburg városok ügyészei kedden közölték, hogy lekapcsolták a DarkMarket nevű darknet piacterét és letartóztatták azt a férfit, aki a hatóságok feltételezése szerint Németországból, egy a dán határi közeli kisvárosból üzemeltette a platformot. Az őrizetbe vett férfi egy 34 éves ausztrál állampolgár.

A hatóságok szerint kábítószerekkel, hamis pénzzel, ellopott hitelkártya-adatokkal, névtelen SIM-kártyákkal és rosszindulatú programokkal kereskedtek a webhelyen, amelynek legalább félmillió felhasználója volt, és több mint 140 millió eurós üzletet bonyolítottak le, melyekhez kriptovalutát használtak.

Az oldenburgi rendőrség szerint a rajtaütésre a hétvégén került sor. “A nyomozók hétfőn blokkolták az oldalt és kikapcsolták a szervert” – közölték az ügyészek.

Nem a DarkMarket volt az első illegális platform, mely üzemeltetőjét Németországban fogtak el. 2019-ben a hivatalos szervek darknet szervereket találtak egy korábban NATO által használt bunkerben. A hatóságok kijelentették, hogy a DarkMarket oldalának leállítását egy több mint egy hónapokig tartó nemzetközi rendvédelmi művelet előzte meg. Olyan közismert amerikai ügynökségek segítették a német rendőrség munkáját, mint az FBI vagy az IRS (adóhatóság). A nyomozásba egyébként Ausztrália, Nagy-Britannia, Dánia, Svájc, Ukrajna és Moldova hatóságai is bekapcsolódtak az Europol irányításával.

“Összesen legalább 320 000 tranzakciót hajtottak végre a piacon, amelyek során több mint 4650 bitcoin és 12 800 monero cserélt gazdát” – tették hozzá az oldenburgi hatóságok. A DarkMarket-nek legalább 2400 eladója volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.