Folytatódik a monero térnyerése a darkweben

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Valószínűleg azért azt a rendszeres internetezők többsége tudja, hogy amit általában láthatunk és böngészünk, az a világháló egy igazán kicsi szelete. Hiszen ha nem specifikus oldalakat akarunk felkeresni, akkor igazából mi csak a látható internetet, az indexálható, felmért részét láthatjuk a keresőmotorok segítségével. Ez az egész internet 10%-a. Az úgynevezett “mélyweb” az a rész, amit nem tudnak indexálni a keresőmotorok. Ezek például az e-mail postafiókjaink, a netbankunk vagy éppen a céges hálózatunk. És végül van a darkweb, ahol magas szintű titkosítás mellett, névtelen üzemeltetéssel találhatunk tartalmakat. Már ha képesek vagyunk egy megfelelően konfigurált szoftvert használni ehhez. És bár a darkwebet alapvetően mindenki a bűnözéssel teszi párhuzamba, eredeti célját tekintve ez egy semleges része az internetnek, ahol a cél főleg az anonimitás.

Egy neves darkwebes áruház bejelentette, hogy nem fogad el többé bitcoint

Az más kérdés, hogy ez milyen tevékenységek előretöréséhez vezetett. Mindenesetre a darkweben nagyon elterjedtek a kriptovalutás fizetések is, pontosan az anonimitás okán, amelyeket a blokklánc-technológia biztosítani képes. Nemrégiben az egyik legismertebb darkwebes piactér, a White House Market bejelentette, hogy többé nem fogad el bitcoinban fizetést, kizárólag a monero kriptovaluta lesz használható. Először ezt a hírt csak felhasználók kezdték el tweetelni Twitteren. Rövidesen az egyik legnagyobb kriptós portál fel is kereste a White House Marketet és megerősítette, hogy már csak moneróban (XMR) lehet fizetni. De ez nem a piactér saját döntése volt. Ahogy az adminisztrátorok elmondták, az a harmadik feles szolgáltató (a Morphtoken), aki eddig biztosította a bitcoin fizetési szolgáltatást a piactér számára, hirtelen elkezdte blokkolni a Tor node-okat. És bár ki lehetne ezt a blokkolást is kerülni a White House Market úgy döntött, hogy tiszteletben tartja a szolgáltató döntését. Így folytatódhat a monero térnyerése.

Darkweb használat
Forrás: helpnetsecurity.com

A monero népszerűsége

A mostani döntés alapvetően segíti a White House Market törekvéseit az anonimitásra vonatkozóan. Hiszen a 2014-ben megalkotott XMR a nyílt forráskódú Cryptonote protokoll segítségével még a többi kriptóhoz képest is fokozott anonimitást biztosít. Annyira erős, hogy elviekben nem lehet visszafejteni a címeket a tranzakciók mögött. Egy biztonsági cég ugyan nemrégiben bejelentette, hogy ők legyűrték ezt a problémát. De az ő visszafejtésük is inkább statisztikai és valószínűségszámítási módszereken alapul és egyáltalán nem megbízható. Ennek tükrében az sem meglepő, hogy tovább folytatódik a monero térnyerése a darkweben. Az összes árus 36.5%-a fogadott el XMR-t a termékeikért 2020 végén. Ez egyébként meg is látszik a monero árfolyamán is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.