Életrajzi könyv érkezik McAfee-ről, akinek a halála számos kérdőjelet hagyott maga után

Nem sokkal azelőtt, hogy John McAfee-t holtan találták Spanyolországban, a börtönből azt nyilatkozta a nyilvánosságnak, hogy az amerikai szövetségi hatóságok lefoglalták minden vagyonát, így már semmije sincs. Most egy író, aki egy életrajzi könyvet készít McAfee-ről, megerősítette a korábban milliomos vállalkozó állítását.

John McAfee 1987-ben hozta létre az első kereskedelmi forgalomban kapható vírusirtó szoftvert. 1994-ben eladta a cégben lévő részesedését és lemondott. 2007-re a jelentések szerint McAfee nettó vagyona 100 millió dollár lett, de állítólag a 2008-as pénzügyi válság során pénze tetemes részét elveszítette.

McAfee közel tíz céget alapított, miután otthagyta a vírusirtó szoftvercéget, és több évig Belize-ben élt. 2013-ban visszatért az Egyesült Államokba, amikor kiderült, hogy a belize-i hatóságok gyilkosság miatt kihallgatták.

A Dailymail hírportálnak nyilatkozva Mark Eglinton, a McAfee életrajzán dolgozó szerző elmondta, hogy az egykori iparmágnás bizony le volt égve. A szerző könyve a No Domain: The John McAfee Tapes címet viseli, és számos, McAfee-vel készült interjút tartalmaz.

Eglinton a Dailymailnek úgy fogalmazott, hogy McAfee nem tudta kifizetni a kért életrajzi könyv írói költségeit. “Nem kételkedem abban, hogy ha tudott volna segíteni, megtette volna” – jelentette ki Eglinton. McAfee azt mondta neki: “Nem tudok fizetni, az én anyagi helyzetem rosszabb, mint a tiéd.”

Az újságok többször azt írták, hogy McAfee a 2008-as pénzügyi válság idején elvesztette a vagyonát, de Eglinton visszautasította ezt az állítást. “Sokat foglalkoztunk azzal, hogy mire költötte a pénzét az évek során. Nagyon biztonságos befektetésekben volt a pénze, de több házat épített, teljesen bizarr ingatlanokat. Némelyikben egy éjszakát sem aludt” – tette hozzá az életrajzíró. A recesszió miatt McAfee néhány ingatlanát jelentős veszteséggel adta csak el.

A férfi egyébként halála előtt elismerte egy tweetben, hogy bár az USA azt hiszi, hogy több millió dollárt rejteget kriptovalutában, a valóságban egy vasa sincs. A korábban dúsgazdag vállalkozó barátai elszivárogtak (mint ahogyan az lenni szokott), de ettől független a férfi nem bánt meg semmit.

“Ahelyett, hogy úgy tett volna, mintha nem lenne pénze, szerintem inkább úgy tett, mintha lenne” – mondta Eglinton. Az életrajzíró továbbá megjegyezte, hogy a könyv McAfee-nek egy olyan oldalát mutatja be, amelyet az emberek még nem igazán láttak.

A halála körülményei továbbra is tisztázatlanok

McAfee feleségének, Janice-nek a férfi öngyilkosságával kapcsolatban korábban is kétségei voltak, most viszont előkerült egy állítólagos búcsúlevél, mely újabb kérdőjeleket hagy maga után. Úgy tudni, hogy a levelet a spanyol hatóságok McAfee zsebében találták. A papír azonban teljesen sima, gyűrődésmentes. A feleség azonnal megjegyezte, hogyha valóban a zsebében volt a levél, akkor hogy nincsenek rajta az összehajtás, gyűrődés nyomai?!

Janice McAfee azt állítja, hogy a levél tartalma és a megfogalmazása is furcsa számára. Olyan, mintha valaki férje Twitteren használt stílusát próbálta volna lemásolni.

A nő egy fényképet is közzétett a búcsúlevélről, amelyen valóban nincs nyoma a hajtogatásnak. Ráadásul Janice úgy gondolja, ez a feljegyzés egyáltalán nem úgy hangzik, mintha egy elkeseredett, reményvesztett férfi utolsó szavai lennének, akinek az egyetlen kiútként az öngyilkosság jutott csak az eszébe.