Elhunyt Warren Buffet jobbkeze, aki többször is kritizálta a Bitcoint

99 éves korában elhunyt Charlie Munger, Warren Buffet jobbkeze, legendás amerikai befektető, a Berkshire Hathaway alelnöke.

„A Berkshire Hathaway nem érhette volna el mindezt Charlie inspirációja, bölcsessége és részvétele nélkül” – emlékezett meg barátjára Warren Buffet, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója.

Az ügyvéd végzettségű Munger és Warren Bufett 1959-ben találkoztak először. Buffet szerint Munger meggyőzte őt arról, hogy a bajba jutott vállalatok helyett jobb minőségű, alulárazott vállalatokba fektessen be. Irányításuk alatt a Berkshire átlagosan 20,1%-os éves hozamot hozott házhoz 1965 és 2021 között. Munger vagyonát az év elején 2,3 milliárd dollárra becsülték.

Gyűlölte a Bitcoint, de szerette ócsárolni

Talán kevesen tudják, de Munger többször is hangot adott kriptovaluta ellenes nézeteinek. Már két évvel ezelőtt is írtunk arról, hogy egy földi csapásnak nevezte a Bitcoint:

“Azok, akik jól ismernek engem, csak lengetik a vörös zászlót a bikának. Természetesen utálom a Bitcoin sikerét és én nem látok szívesen egy olyan valutát, amely ilyen mértékben hasznos az emberrablók, zsarolók, és hasonlók számára” – mondta.

Nem sokkal később a „kriptós őrületet” még a dotcom buboréknál is nagyobb esztelenségnek nevezte, és elmondta, hogy teljes mértékben támogatja a Kína által bevezetett kriptó ellenes intézkedéseket. 2022-ben ismételten a világ tudomására adta, mennyire bökik a csőrét a kriptovaluták – ekkorra már egyenesen bevetett szokásává vált, hogy időközönként ócsárolja a digitális eszközöket.

Szerintem mindenki, akinek köze van ehhez a dologhoz vagy téveszmés vagy tisztességtelen. Én soha nem invesztálnék kriptóba” – nyilatkozta.

Idén februárban a Daily Journal éves közgyűlésén bírálta a kriptovaluákat, és kijelentette: szégyelli, hogy az amerikai kormány engedi használatukat. Személy szerint a kriptovalutát teljes betiltását várta; úgy vélte, hogy azok, akik a kriptóban hisznek, egytől egyig idióták.

Kapcsolódó: Charlie Munger nem büszke a hazájára, amiért az engedi a kriptovaluták használatát

Ami azt illeti, Mungernek egyáltalán nem volt könnyű élete, nyolc évig tartó házassága válással végződött, ami miatt súlyos anyagi gondokba került, majd kilenc éves fiát leukémiában elvesztette. Annak ellenére azonban, hogy nem hitt a kriptovalutákban, hatalmas tudással rendelkezett, s sokan befektető zseniként, filantrópként emlékeznek rá. Nyugodjon békében!