Elhúz a bitcoin az amerikai gazdaság mellett

Az amerikai GDP 3%-al fog csökkeni az előjelzések szerint 2030-ra, miközben a bitcoin kereskedése pedig eléri a részvény kereskedés szintjét már 2024-ben. Két adat egymás mellett. 

Két elsőre egymástól függetlennek tűnő adatot közöltek kedden az amerikai gazdaság és a bitcoin jövőjéről, azonban ha egymás mellé állítjuk a két amúgy elég különböző piacot, láthatjuk, milyen drasztikusan változtathatja meg a pénzügyi bizonytalanság a jövőnket.

A New York Times a kongresszusi költségvetési iroda előrejelzéseit közölte, amiből az látszik, hogy az amerikai gazdaság GDP-je 16 ezer milliárd dollárral fog csökkeni a következő 10 év során a COVID-19 és a hozzá kapcsolódó gazdasági és pénzügyi összeomlás miatt. Inflációval korrigálva (hát igen, így könnyű) ez csak 7,9 ezer milliárd dollár lesz, ami még mindig a teljes GDP összegének 3%-át jelenti.

Mindeközben a CoinMetrics legújabb elemzésében a bitcoin számára egy sokkal szebb pályát és jövőképet ír le. Ha megmarad a bitcoin növekedési üteme, akkor a kereskedés napi forgalma eléri 2024-re az amerikai részvénypiac, 2025-re pedig az amerikai kötvény piac forgalmát. A CoinMetrics tehát azt várja, hogy a jelenlegi 4 milliárd dolláros napi spot bitcoin volumen szintje eléri majd a részvénypiac 1000 milliárd dolláros forgalmát.

Coinmetrics bitcoin és részvény piac az amerikai gazdaság tükrében

A fenti adatokból tehát az látszik, hogy miközben az amerikai gazdaság GDP-je szépen töpörödik össze, addig a bitcoin számára még jelentős növekedési potenciálra van lehetőség a következő években.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.