Elindította éles működését az Aptos decentralizált blokklánc

Tegnap este elindult az Aptos blokklánc mainnet hálózata, de a régóta várt debütálás nem volt mentes a kihívásoktól.

Aptos blokklánc

Izgalmas, hogy az Aptos végre a mainnetre került” – tweetelte Mo Shaikh, az Aptos társalapítója. “Azonban elismerjük, hogy jobban is mehetett volna“.

A technikai oldalról Shaikh kifejtette, hogy az Aptos genézise 2022. október 12-én történt meg 102 validátorral, hogy biztosítsa a hálózatot. “Ezek a validátorok kiterjedt tesztelést végeztek a mainnet indulása előtt” – foglalta össze.

A mainnet indulása előtt az Aptos elképesztő sebességgel, 130 000 tranzakcióval büszkélkedhetett másodpercenként (TPS), de az induláskor a jelentések szerint a másodpercenkénti tranzakciós sebesség mindössze 7 TPS volt – kevesebb, mint a Bitcoin blokkláncé.

Aptos blokklánc

Ezeknek a tranzakcióknak a többsége azonban nem tényleges tranzakció. Ezek csupán validátorok, amelyek kommunikálnak és blokkellenőrzési pontokat állítanak be, valamint metaadatokat írnak a blokkláncra.

Shaikh szerint az alacsony TPS nem reprezentálja a hálózat kapacitását. “A hálózat üresjáratban volt a projektek online indulása előtt, a másodpercenkénti tranzakciószámnak növekednie kell a nagyobb aktivitással.”

Az alapító ezután az Aptos tokenomikájának kérdésére fordította a figyelmet, amely a bevezetést követően jelentős kérdéseket és aggodalmakat vetett fel. Shaikh elmondta, hogy az Aptos tokenjeit “az emberekkel a középpontban tervezték“, és közzétett egy táblázatot, amely felsorolja a token disztribúció négy kategóriáját, valamint azt, hogy a kezdeti tokenek milyen százalékát és mennyiségét kapják.

Aptos tokenomika

Shaikh szerint a tokenek között sok olyan is volt, amelyet a közösségnek osztottak ki, az alapítási tokenek pedig az Aptos genézisekor stakelve lettek. Elmagyarázta, hogy mindenki, aki később stakeli a tokeneket, arányos staking jutalmat kap (~7% évente), amely 30 naponként feloldódik.

Nem mindenkit nyűgözött le az Aptos tokenonika

“A zárolt tokenek mémek, ha farmolásra és jutalmak dömpingjére használják őket” – tweetelte a @AkadoSang kriptoelemző, aki a zárolt és staking tokeneket “sunyi módszernek nevezte a likviditás megszerzésére, mivel a támogatók általában [nagy] kínálatot tartanak“.

Az Aptos mainnet indulásával a Binance, az FTX és az OKX közölte, hogy egy órával a kereskedés megkezdése után perpetual szerződéseket indítanak az Aptos APT token felhasználásával. Ezek a határidős szerződések lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy egy eszköz ára ellen fogadjanak.

Cobie kriptopodcastert sem nyűgözték le az FTX és a Binance listázási hírei. Azt kérdezte, hogyan működhet egy spot piac, ha a kereskedők nem ismerik a kibocsátási ütemtervet vagy a tokenek teljes kínálatát.

Végül, az Aptos Discord szerver csatornáinak rövid ideig tartó elérhetetlenségével kapcsolatos aggodalmakra válaszolva Shaikh elmondta, hogy a szolgáltatás a közösség biztonságának védelme érdekében némult el.

Shaikh szerint az induláskor tapasztalt zökkenők ellenére a következő napokban több alkalmazás is elindul majd a mainneten.

“Egy decentralizált protokollt az alapoktól kezdve felépíteni kemény dolog!” mondta Shaikh. “Az Aptos szerencsés, hogy egy fantasztikus közösséggel rendelkezik, amely folyamatosan fejlődik.”