Összefog a VISA és az FTX – nem akarnak kimaradni a kriptójóból

A Visa az FTX tőzsdével is szövetkezik a Binance és mások után, hogy ügyfelei 40 országban kriptotőzsde-számlájukon levő értékeikből közvetlenül költhessenek. A pénzintézetek most akkor ellopják a show-t? Vagy a saját sírjukat ássák a banki kriptovaluta-szolgáltatások bevezetésével?

A Visa és az FTX arra fogadnak, hogy a vásárlók a medvepiacon is szeretnék kriptovalutájukat költeni – foglalta össze a CNBC a hírt, amely szerint a két cég betéti kártyákat (debit card) fog kínálni 40 országban, Latin-Amerikára, Ázsiára és Európára összpontosítva. Ez a VISA részéről a legutóbbi az eddigi több mint 70 partnerségi megállapodás után, amit kriptopénz-területen kötött eddig. A rivális Mastercard is hasonló üzletkötés-sorozaton van túl.

Annak ellenére, hogy az árfolyamok csökkentek, még mindig folyamatos az érdeklődés a kriptók iránt mondta Vasant Prabhu, a Visa pénzügyi igazgatója.

VISA kriptókártya=bankkártya

A szóban forgó kártyák, amelyek az Egyesült Államokban egyébként már elérhetőek, közvetlenül a felhasználó FTX kriptopénz-befektetési számlájához kapcsolódnak majd. A lépés lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a kiriptóikat anélkül költsék el, hogy azokat a tőzsdéről máshová mozgatnák.

Vagyis úgy, ahogyan bármely bankszámlánál tennék mondta az igazgató.

A VISA konkurensei is mozgolódnak

Nekünk, mint vállalatnak nincs álláspontunk, hogy mi a kriptovaluták értéke, vagy hogy hosszú távon jó dolog-e. Amíg az emberek meg akarnak vásárolni dolgokat, addig mi ezt szeretnénk megkönnyíteni – tette hozzá.

A San Franciscó-i székhelyű fizetési óriásvállalat már az FTX versenytársaival, a Coinbase-szel és a Binance-szel is összefogott. A rivális Mastercard pedig partnerségre lépett a Coinbase-szel az NFT-k terén, valamint a Bakkt szolgáltóval. Az American Express úgy nyilatkozott, hogy vizsgálja a kártyái használatát stabilcoinokkal, de kriptókártyával összekapcsolt AmEx kártyára még nem egyhamar lehet számítani.

Lásd még: Ezért jó a kriptokártya – én fizetek a használatáért, vagy a kereskedők?

Beletörődnek a bankok, vagy harcolnak ellene?

Az FTX vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried szerint jócskán van irónia ezekben a partnerségekben. Hiszen a bitcoint és más kriptovalutákat arra tervezték, hogy megkerüljék a bankokat és más pénzügyi közvetítőket. De ezek most hirtelen felkarolják a technológiát, ahogy a kriptovaluták a mainstream felé haladnak.

Hagyományos fizetési vállalatként döntened kell: meghajolsz előtte, vagy inkább harcolni akarsz ellene? Tiszteletben tartom, hogy sokan közülük inkább meghajolnak.

Ez a cikk is érdekelhet: Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?

Az infláció kedvez a kriptóknak?

A Visa-partnerség megkönnyíti majd a kereskedők számára a kriptovaluták elfogadását anélkül, hogy saját technológiát fejlesztenének ki. Mindkét említett cégvezető szerint a legnagyobb lehetőség nem az USA-ban, hanem a feltörekvő piacokon rejlik, ahol a devizaárfolyam-ingadozás és az infláció vonzóbbá teszi a digitális eszközökhöz való hozzáférést. Bankman-Fried Törökországot és Argentínát említette, ahol az infláció 80 százalék körüli volt éves szinten. Lásd erről bővebben:

A devizaárfolyamok roncsderbijében egymással versenyezve zuhannak a fiat pénzek

Címlapkép forrása: Pixabay.com