Elindult a Baidu keresőóriás nyílt forrású blokklánca

A Baidu kínai internetóriás aktiválta a bétáját a “Xuperchain” nevű nyílt forrású blokkláncának. Mindezt egy ma tartott online sajtókonferencián jelentették be.

A felhasználók márciusig kedvezményesen, 1 jüanért indíthatnak blokklánc alkalmazásokat.

A Xuperchain hálózat egy köteg mester csomópontra épül, áll a projekt fehér könyvében, és úgynevezett párhuzamos lánc technológiát használ az okos szerződések futtatásához. A fejlesztők és a vállalkozások alkalmazásokat, okos szerződés sablonokat és ezekhez kapcsolódó funkciókat fejleszthetnek a Xuperchain blokkláncon.

A közlemény szerint a hálózat a Baidu korábbi blockchain-mint-szolgáltatás (BaaS) ajánlatára épül azzal a különbséggel, hogy a felhasználóknak nem kell maguknak lekódolniuk a blokkláncot. A Baidu blokklánca egyben megfelel Kína vállalati blokkláncokra vonatkozó követelményeinek.

A Xuperchain kódbázisa open-source 2018. májusa óta és a hálózatnak 3.5 millió felhasználója van és eddig 450 millió tranzakciót bonyolított le.

A Baidu nem az első vállalat Kínában, ami saját hálózatot fejleszt.

Az Alibaba Ant Financial (korábbi Alipay) fizetési processzora 2019. november 29-én jelentette be, hogy konzorcium blokklánc hálózatot indít 2020. februárban. A Tencent és a JD e-kereskedelmi óriás már szintén kiadott egy fehér könyvet a saját blokklánc platformjukról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.