Elindult a Ledger nagy felháborodást kiváltó új szolgáltatása

Október 24-én, kedden elindult a hidegtárcákat gyártó Ledger cégének felhőalapú kulcsvisszaállító megoldása, a Ledger Recover. A hardvergyártó ezt az X-fiókján jelentette be, ahogy azt is, hogy véglegesítették a Ledger Recover nyílt forráskódját a GitHubon. A blokklánc biztonsággal foglalkozó Coincover platformja által biztosított megoldás elég sok kritikát kapott, amióta bejelentették, hogy érkezik.

A Ledger Recover sikere kérdéses

Ez egy fizetős szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy biztonsági másolatot készítsenek a felhasználók a privát kulcsaikhoz tartozó feloldó szavakról. Ez egy opcionális szolgáltatás, tehát csak az veszi igénybe, aki akarja és hajlandó érte fizetni. Amint azonban valaki elkezdi használni, nem kell aggódnia ha elveszítené a kulcsszavait. Jelenleg induláskor a Recover a Nano X tárcával kompatibilis csak, de elvileg a Stax és a Nano S Plus integráció is érkezik a közeli jövőben. A Ledger dokumentációja szerint a megoldás a Nano S tárcákkal nem lesz kompatibilis. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Ledger Recover kezdetben csak az amerikai, kanadai, angol és EU-s felhasználók számára érhető el. De a Ledger azt ígéri, hogy ez majd bővülni fog.

A cég hangsúlyozta azt is, hogy a Ledger Recover személyazonosítási folyamata nem egyezik meg a jól ismert, és kriptotőzsdék által is alkalmazott KYC azonosítási folyamattal. Sokkal kevesebb információ elég hozzá, a Ledger szerint nagyjából egyetlen érvény, állam által kibocsátott dokumentum. A kezdeti ár 9,99 dollár havonta és amennyiben nem fizetjük, azonnal felfüggesztésre kerül az előfizetés, ami még 9 hónapig újraindítható. Eredetileg 2023. májusában már elindult volna a szolgáltatás, de akkor olyan nagy volt a felháborodás, hogy visszakozott a cég. Akkor a vezérigazgató, Pascal Gauthier azt mondta, hogy majd akkor fogják elindítani, ha a nyílt forráskód is közzétételre kerül. A nagy vetélytárs Trezor egyébként a felhőalapú helyreállítási lehetőség helyett a fizikai megoldásra szavazott. A Trezor Keep Metal 2023. októberében indult el.