Elindult a VeriBlock az altláncok védelmére

A VeriBlock ha egy hagyományos ICO projekt lenne, akkor valahol az EOS 4 milliárd dolláros tartományában kalapozná össze a forrásokat. A 2 nappal ezelőtt indult VeriBlock mainnet a Bitcoin blokklánc robusztusságát kínálja a kisebb, sérülékenyebb és támadhatóbb kriptovaluták hálózatának.

Segítségével az altcoinok a BTC blokklánc védelmét kölcsönözhetik ki a nem-bitcoin blokkláncaiknak így védekezve a potenciális 51%-kos támadások és az azt követő dupla költések ellen.

Hogyan működik a VeriBlock?

A VeriBlock lehetővé teszi bármely blokkláncnak, hogy egy új konszenzus modellt — proof-of-proof — alkalmazva proof-of-work biztonságot biztosítsanak hálózataiknak. Ezt úgy éri el, hogy rögzíti egy adott altlánc (altcoin blokklánca) részletét és azt beágyazza a Bitcoin tranzakciókba és ezáltal az altcoin blokklánca ugyanazt a védelmi karakterisztikát tudhatja magáénak mint a Bitcoin lánca.

Ezeket a blokklánc adatrögzítéseket automatikusan fel lehet használni egy 51%-os támadás esetén arra, hogy kiderítsék melyik a helyes lánc. Két egymástól eltérő blokklánc másolat ugyanarról a hálózatról egy  korai támadásfelismerés (EAD) metrikát élesít ami azonnal értesíti a felhasználókat arról, hogy potenciálisan felülírták a láncot még a tranzakciókonfirmáció előtt és jelez mikor újra biztonságos tranzaktálni.

A proof-of-proof (PoP) lényege: a bitcoin blokklánca őrzi a kisebb altláncok felülírhatatlanságát

A VeriBlock az OP_RETURN szkriptet hasznosítja, ez felel az adatbeágyazásért a Bitcoin blokkláncon. Számos módon hasznosítható: például egy adat létezésének bizonyítására egy adott időpontban (proof-of-existence) vagy új digitális eszközök kibocsátására, és mindezt a Bitcoin blokklánc tetején.

“Egy ‘szabályos’ Bitcoin és egy VeriBlock publikációt hordozó tranzakció nem feltétlenül zárja ki kölcsönösen egymást,” magyarázta a VeriBlock CTO Max Sanchez a Bitcoin Magazin stábjának. “Viszonylag könnyű fejlesztői munka lenne egy ‘BTC küldés? Biztosítsd a kriptoökoszisztémát VeriBlockkal és támogasd a BTC tranzakciós díjadat.’ gomb tárcába integrálásával elérhetővé váljon.”

Mi a hátránya Bitcoin blokkláncára nézve?

Egy régóta sejtett pletyka januárban nyert bizonyítást miszerint a VeriBlock tranzakciók mintegy 20% -45% -kal emelték a Bitcoin lánc blokkméretét ami egy kissé aggodalomra adhat okot.

“Ezt jelentették már a tesztnet leállítása előtt is,” magyarázta Sanchez. “Ám a proof-of-proof hatása a Bitcoin hálózatra elhanyagolható… Ahogy növekszik a bitcoin tranzakciók iránti igény és a felhasználók rendben van a magasabb díjak megfizetésével, a VeriBlock által felhasznált blokkhely csökken — a két ellentétes gazdasági hatás kiegyenlíti egymást.”

Sanchez hozzátette, a VeriBlock a Bitcoin tranzakciók gyakorisága nélkül is védelmet biztosít.

“A természetes fogyása és növekedése a VeriBlock tranzakciós volumennek a Bitcoinon nem befolyásolja a védelmi kapacitását a VeriBlocknak vagy a VeriBlock által biztosított altláncoknak, se nem befolyásolja a negatívan a Bitcoint.”

Jameson Lopp, a Casa bitcoin csomóponthardver-gyártó CTO-ja már közel egy éve figyeli a VeriBlock aktivitást a Bitcoin tesztnetjén. Lopp szerint a VeriBlock vállalkozás nem tekinthető támadásnak a Bitcoin hálózata ellen, de azt nem érti, hogy az altláncok miért költenének milliókat tranzakciós díj formájában a fokozott biztonság céljából.

“Ha fizeted a díjat hogy a blokkláncra tedd és meggyőzöl pár bányászt hogy fel is tegyék, akkor talán van gazdasági ésszerűség mögötte,” véli. Lopp szerint annak is van értelme, hogy a Bitcoint használják az adatok hitelességének bizonyítására.

“Úgy gondoljuk a VeriBlock elegánsan növeli a Bitcoin hasznosságát méghozzá úgy, hogy nem lesz a hálózat kárára,” vette át a szót VeriBlock CEO Justin Fisher. “Növeli a Bitcoin iránti keresletet és a maga módján segíti biztonságosabbá tenni a Bitcoint mialatt maximalizálja a Bitcoin energiafogyasztás kihasználtságát.”

Egy 2019 március 25-ei közleményben Matt Roszak, Bloq társalapító, Anthony di Iorio, a Decentral alapító és CEO valamint Bill Shihara, a Bittrex CEO-ja mind az égbe magasztalta a VeriBlockot innovatív új protokollja kapcsán és szerintük extra réteg védelmet nyújt a blokkláncoknak a támadások ellen.

Peter Todd bitcoin vezető fejlesztő már kevésbé lelkes és szerinte több idő kell, hogy a VeriBlock hatását, értékét és hasznosságát kivizsgálja.

“Az alapötlet, hogy lehúzunk egy extra bőrt egy működő konszenzus rendszerről nagyon is jó,” írta a Bitcoin Magazinnak. “De a VeriBlock egy átlagon felül komplex változata az ötletnek, és ezért nem vagyok meggyőződve róla, hogy amit olvastam a fehér könyvben az biztonságos.”