Elindult a WhatsApp mobilfizetési szolgáltatása Indiában

A WhatsApp már 2018 óta teszteli fizetési megoldását Indiában egy szűk egymilliós felhasználói réteg körében. Most kezdte el bővíteni a szolgáltatást a világ második legnagyobb internetes piacán.

A legújabb indiai WhatsApp frissítés Androidra és iOS-ra már a digitális utalásokra fejlesztett funkcióval jön. A Facebook tulajdonában lévő WhatsAppnak körülbelül 400 millió felhasználója van az országban, a kezdeti egymilliós teszt-felhasználói kört bővítették most 20 millióra.

A mobilfizetés két domináns szereplője Indiában a Google és a Walmart, a teljes piac közel 80%-át birtokolják. Az UPI-nek nevezett bankok által fejlesztett mobilfizetési technológia egyre felkapottabb fizetési forma, különösen azóta, hogy az Új-Delhi kormány hirtelenjében bevonta a forgalomban lévő papírpénz 85%-át még 2016-ban.

“Az UPI-val India valami igazán különlegeset hozott létre, és a lehetőségek tárházát nyújtja az indiai gazdaság gerincét adó mikro- és kisvállalkozások számára. India az első ország, amely ilyesmit tesz. Örülök, hogy támogatni tudtuk ezt az erőfeszítést és együtt dolgozhattunk a digitálisabb India elérése érdekében. Szeretnék köszönetet mondani minden partnerünknek, akik ezt lehetővé tették. Amikor az emberek pénzügyi eszközökhöz tudnak hozzáférni, akkor könnyebb eltartaniuk magukat és másokat, vagy hogy vállalkozásokat alapítsanak. Hosszú távon több olyan innovációra van szükségünk, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy felügyeletet gyakorolhassanak a pénzügyeik felett, és az utalások megkönnyítése egy olyan kis lépés, amely valóban segíthet,” kommentálta Mark Zuckerberg egy pénteki videóban.

Mint ismert, amellett, hogy a Facebook a kínai WeChathez vagy az Alipayhez hasonló mobilfizetési megoldáson dolgozik, nem mondott le a Libra nevű digitális valutájának bevezetéséről sem. Értesülések szerint a következő év elejére elkészül a Facebook saját pénze, ami gyaníthatóan elérhető lesz a WhatsApp mobilfizetési rendszerén keresztül is. Hogy ehhez a lépéshez mit szólnak a nemzetállami szabályozók, amik sok helyütt a nemzeti valutáikra veszélyt jelentő versenytársat látnak a Librában, az még nyitott kérdés.

Kapcsolódó hír, hogy a Telegrammhoz hasonlóan mostantól törölhetjük az üzeneteinket a beszélgetésekből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.