Elindult az Alonzo hard fork tesztelése a Cardano hálózaton

Úgy tűnik sikeresen megtörtént az Alonzo hard fork telepítése a környezetbarát Cardano hálózaton. Az erről szóló információk egy „Input Output Hong Kong” (IOHK) nevű fejlesztő Twitter fiókjáról származnak. A fejlesztő szerint az Alonzo hard fork már meg is kezdte a működését, és javában gyártja a blokkokat.

A fejlesztés életbe lépése kulcsfontosságú mérföldkő a Cardano hálózat okosszerződés kompatibilitásának megteremtéséhez. Igaz, jelenleg még csak próbaüzemről beszélhetünk. A frissítés teljes véglegesítését augusztus végére ígérik a fejlesztők – ha minden jól megy. A fejlesztés véglegesítése gyökeres újításokat hozna el a Cardano hálózaton. A megújult blokklánc többek között DeFi alkalmazásoknak is otthont tudna adni.

Sokan azt várják, hogy az Alonzo hard fork véglegesítése után, a Cardano hálózat natív érméje, az ADA, hatalmas árfolyamnövekedés elé néz majd. Persze erre csak akkor lesz lehetőség, ha a tesztelés alatt nem történik semmilyen baki, bár eddig erre utaló jel nincs. Az ADA érme jövőbeni értéknövekedéséről egyre többen beszélnek, mivel ezt a hálózat energiatakarékos és ezáltal környezetbarát PoS algoritmusa is nagyban elősegítheti.

Egyre népszerűbb a Cardano blokklánc

A bitcoin hálózat egyik legfőbb gyengesége a lassúsága, hiszen másodpercenként körülbelül mindössze 5 tranzakciót képes végrehajtani. Összehasonlításképpen a VISA bankkártyákkal a felhasználók másodpercenként átlag 1700 tranzakciót hajtanak végre, míg a rendszer maximális számítási kapacitása 64000 tranzakció másodpercenként. Persze akadnak olyanok is, akik szerint a bitcoin PoW algoritmusa több szempontból is jobb a PoS algoritmusnál.

A PoS algoritmusnak hála a Cardano hálózata mindenesetre ennél jóval nagyobb sebességet kínál, változatlanul magas biztonság mellett. Egyes tanulmányok szerint a jövőbeni fejlesztésekkel akár a másodpercenkénti egymillió (!) tranzakció is elképzelhető, ami több, mint amire szükség van akár az egész világ átlagos napi pénzügyi forgalmának menedzseléséhez.

A Cardanohoz hasonlóan, javában zajlik az Ethereum 2.0 hálózat fejlesztése is, amely szintén több százszor, vagy akár több ezerszer gyorsabb tranzakciókkal kecsegtet, a mostani 30 tranzakció / másodperchez képest.

Így tehát, az ADA érme népszerűsége, már az Alonzo hard fork tesztelésének megkezdése előtt is folyamatosan nőtt, hiszen már a tavaszi kripto bikapiac alatt az élvonalban volt az érme árfolyamának emelkedése. Sokat elárul az is, hogy a híres Grayscale kriptotanácsadó cég, a BTC és az ETH mögött az ADA érmébe fektette a legnagyobb tőkét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük