Kapkodják a Cardanot az energiatakarékos PoS algoritmus hívei

A Cardano natív érméjét az ADA-t tízmillió dolláros nagyságrendekben zsákolták az intézményi befektetők az előző hét folyamán, ahogy ismét előtérbe kerültek a Bitcoin és az Ethereum hatalmas energiaigénye okozta környezetterhelés miatti aggodalmak. Az adatokat a legnagyobb európai digitális befektetés menedzsment csoport, a CoinShares tette közzé, akik arról is említést tettek, hogy az előző héten sajnos tovább folytatódott a hónap eleje óta turbulens kriptovaluta piac méretének csökkenése.

Bár a kriptovaluta bányászok lassan, de biztosan elköteleződnek a zöldebb energiára való átálláshoz, ennek a lehetősége még sok helyen nem elérhető, vagy túl drága, így az átállás bizonyosan igen hosszú folyamat lesz. A bányászathoz szükséges áram környezetbarát forrásokból való beszerzésére irányuló törekvésekkel párhuzamosan, a digitális érmék fejlesztői is javában dolgoznak, újabb és újabb, ugyanolyan biztonságos, de energiatakarékosabb algoritmusok kidolgozásán. Úgy tűnik, hogy sok befektető számára azonban már túl forró lett a talaj a legnagyobb érmék körül és inkább PoS algoritmust használó altcoinokba teszik a pénzüket.

A Cardano csak az egyik energiatakarékos altcoin, más PoS algoritmust alkalmazó érmék például a DASH és a NEO.

A legnagyobb nem biztos, hogy a legjobb is

A legtöbb mainstream kriptovaluta PoW, azaz Proof of Work algoritmust használ a hálózaton létrejövő tranzakciók ellenőrzéséhez és biztonságos rögzítéséhez, mely a legalapvetőbb, még a kriptovaluták létrejöttének korszakából ránk maradt megközelítés. A PoW algoritmus brutális számítási kapacitást igényel, és bár a Bitcoin Taproot fejlesztése gőzerővel zajlik a helyzet javítására, egyre nagyobb a vita a körül, hogy nem kéne-e inkább alapból a PoS algoritmust alkalmazó érméket preferálni.

Hogy miért jó a PoW algoritmus arról mi is több hosszabb cikket írtunk. Ami az ellenérveket érinti, a PoS algoritmus jellemzően gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé, kevesebb számítási kapacitást igényel (így ugye energiatakarékosabb), sőt egyesek szerint még biztonságosabb is.

Ami az Ethereum jövőjét illeti, a jelenleg fejlesztés alatt álló Ethereum 2.0 hálózat már a PoS algoritmusra való átállást készíti elő, ami a fejlesztők optimista becslései szerint, teljesen elkészülve akár 99,95 százalékkal (!!!) is csökkentheti a hálózat energiaigényét.