Elképesztő mit művel a Yearn.finance YFI tokenje

Új történelmi csúcsot állított fel a Yearn.finance DeFi hitelaggregátor platform YFI tokenje.

Már-már 2017 végére emlékeztető hype jelei tapasztalhatók a kriptogazdaság egyik fiatal szegmensében a folyamatosan érkező friss tőke, a magas – de gyaníthatóan fenntarthatatlan – hozamok és a közösségi média felhajtásnak köszönhetően. A tolongásból különösen a Yearn.finance DeFi platform YFI tokenje profitál, ami július 21-ei bevezetése óta 1610%-ot erősödött és jelenleg 17.962 dolláron kereskedik. Csak az elmúlt 24 órában 22%-ot sikerült erősödnie.

A $YFI 8 nappal ezelőtt kezdett el újra emelkedni miután elérte a 16 666 dollárt.

Mi hajtja?

A rég nem látott emelkedés mögött három fontos tényezőt fedezhetünk fel.

Az egyik, a frissen bejelentett Aave ($LEND) DeFi piaci protokollon történt listázása lehet. Az Aave a legnagyobb piaci értékű ERC20 hitelező és letétkezelő platform, több mint 1.52 milliárd dollárt kötöttek le a befektetők okosszerződéseiben. Már az Egyesült Királyság pénzszabályozója, az FCA-tól is megkapta a pénzügyi szolgáltatói engedélyét. A licenccel az Aave voltaképpen hitelszolgáltatásokat is nyújthat ügyfeleinek.

A Yearn önmagában is egy gigász, hiszen közel 1 milliárd dollárnyi érték pihen okosszerződéseiben, azonban az Aave listázás újabb löketet adott a tokenerősödéshez.

Másik tényező Andre Cronje Yearn vezető fejlesztő bejelentése lehet, aki partnerségre lépett a FTX CEO Sam Bankman-Fried-del . Az FTX az egyik legnagyobb kriptovaluta derivatív tőzsdéje, és a hetekben sorra jön ki friss partnerségekkel. Ilyen volt a decentralizált Serum tőzsdével aláírt együttműködés, illetve a Blockfolio kriptovaluta portfólió listázó oldal felvásárlása.

Az FTX brománccal kapcsolatban Cronje megüzente, egyelőre semmi konkrétum nincs, egy hosszú fejlesztési ütemterv kezdetén állnak, de valami “szexivel” készülnek a DEX piacokra.

Fontos hozzátenni, hogy a magas árfolyamhoz hozzájárul az alacsony tokenkínálat is, ami nem több mint 30 000. Szinén megemlítendő, hogy a DeFi protokollok között még minding nagyon alacsony a piaci értéke különösen ha figyelembe vesszük, hogy mekkora értéket tárolnak rajta. A Synthetix nevű DeFi protokollon ‘csak’ 600 millió dollár pihen és mégis a piaci érték rangsorban már a 30. helyen áll, szemben a 34. Yearnnel.

Az elmúlt hetekben Cronje több új terméket is bevezetett, ami megnövelte a YFI iránti igényt. Ilyen volt a decentralizált biztosítás és az ERC20 ‘széfek’ bevezetése. A Yinsurance nevű szolgáltatása egyébként az első névben decentralizált biztosítás a DeFi szegmensben.

USDT/YFI pár kereskedhető a Binance tőzsdén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük