FTX Exchange, a mindentudó derivatív tőzsde [CSŐDBE MENT]

Az FTX Exchange egy tőkeáttételes kriptovaluta kereskedési platform, amely derivatív kereskedést is kínál. Az FTX egyik legnagyobb előnye, hogy profi kereskedők építették. Az ‘Alameda Research’ egy kereskedési vállalat, amely a piaci kereskedési volumen 30%-ért felel a legnagyobb tőzsdéken, ez a csapat áll a platform mögött. Az FTX nagyon sok innovatív terméket kínál, amely semelyik másik tőzsdén nem található meg. Ilyen közülük a MOVE index, amely kriptovaluták és tőkeáttételes tokenek (például a 3XBULL tokenek) volatilitását követi nyomon, amelyek long pozíciókban vannak és ERC-20 tokenek képviselik. A mostani összefoglalónkban áttekintjük, hogy milyen termékeket kínál a platform, és hogyan kell használni az FTX tőzsdét. Pillantást vetünk arra is, hogy milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be a likviditás és a visszafizetés védelmére. Szó esik majd a kereskedési díjakról és a kereskedési kedvezményekről is.

Az FTX Exchange története

Az FTX-et 2019-ben indította el két kriptokereskedő veterán Sam Bankman-Fried (CEO) és Gary Wang (CTO). A tőzsde mottója is hűen tükrözi a platform szellemiségét: “kereskedők részére kereskedők által”. Az alapítók komoly kereskedési múlttal és tapasztalattal rendelkeznek, ugyanis ők alapították meg az Alameda Research vállalatot is. Az Alameda egy kriptovaluta befektetési alap, amely több kereskedési szegmensben is a volumen alapján a legnagyobbak közé tartozik. Az FTX központja Hongkongban van. A tőzsdét a FTX Trading Limited birtokolja, amelynek a székhelye Antigua és Barbudában van bejegyezve.

A legfontosabb funkciók és eszközök

Az alap kereskedési termék, amit az FTX kínál, az a kriptovaluta derivatív kereskedés mint amilyen a Bitcoin Perpetual Futures. A derivatívák olyan pénzügyi eszközök, amelyek értéküket egy mögöttes termékhez kötik, például a kriptovalutákhoz. Az FTX tőzsde szerződésekkel kereskedik, amik alatt mögöttes eszközök vannak, és nem maga az eszköz a kereskedés tárgya. Ez magasabb tőkeáttételt tesz lehetővé, és több típusú terméket lehet így bevezetni. Az FTX maximális tőkeáttétele 101-szeres a derivatív termékek esetében. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a Bitcoin árának 1 %-os változása 100 %-os változást is generálhat a tőkemennyiségben. Ez a konstrukció nagyon népszerű a BitMEX tőzsdén is, amely szintén kínál 100X-os tőkeáttételt.

Az intézmények, vállalatok, bányászok és kereskedők számára kínált derivatív termékek a piaci kondíciók által próbálnak előnyre szert tenni. Például, ha a Bitcoin bányászok tudják, hogy Bitcoint fognak kapni valamikor a közeljövőben, akkor shortolhatják a Bitcoint a jelenlegi áron, és ezzel tudják védeni magukat a jövőbeli árfolyam volatilitástól.

A derivatívák lehetővé teszik a kereskedőknek, hogy a különféle digitális eszközök jövőbeli értékére spekuláljanak, és azzal kereskedjenek is. Ez különbözik az általános kereskedéstől, mert engedi a short opciókat is, így a kereskedők kihasználhatják az eszközök árfolyamának az esését is anélkül, hogy birtokolnák ezeket az eszközöket. A kereskedők felvehetik az átlagos pozíciókat is 5x, 10x vagy akár 50x-es tőkeáttétellel, amely által így drasztikusan tudják növelni kitettségüket egy eszköz felé. A kriptovaluta derivatívák sokkal volatilisebbek mint a Forex devizapárok.

FTX

Derivatív terméktípusok az FTX-en

 • Perpetual Futures – a határidős termékek olyan standardizált szerződések, amelyek lehetővé teszik egy eszköz vásárlását vagy eladását egy előre rögzített árfolyamon.
 • Options – az opciók a határidős szerződések egy speciális formája, amely a tulajdonos számára jogokat ad, de nem kötelezettséget az eladásra egy jövőbeli kötési áron. Ezeket gyakran használják arra, hogyha a kereskedők védeni szeretnék magukat az árfolyam-volatilitással szemben.
 • MOVE – ezek olyan szerződések, amelyeket a coin árának változását abszolút értéken számolják el egy bizonyos időtávon belül. Az időperiódus lehet napi, heti és negyedéves.
 • Spot –a spot kereskedések a piac által kiegyenlített megbízások egy eszköz esetében.
 • Leveraged Tokens – ezek olyan speciális tokenek, amelyek tőkeáttételes kitettséget kínálnak a kriptovaluta piac irányába anélkül, hogy tőkeáttételes pozíciót kellene menedzselni.

Az FTX tőkeáttételes tokenjei

A tőkeáttételes tokenek az FTX egyedi termékei. Ezek olyan ERC-20 tokenek, amelyeket azért hoztak létre, hogy a kereskedők részére tőkeáttételes kitettséget kínáljanak a kriptovaluta piacon anélkül, hogy menedzselni kellene a tőkeáttételes pozíciók specifikumait. Az FTX ezt a négy tőkeáttételes tokent kínálja:

 • BULL (+3x);
 • BEAR (-3x);
 • HEDGE (-1x);
 • HALF (+0.5x).

Ez az illusztráció megmutatja, hogy mi a különbség a 4 tőkeáttételes token között USDT-t alapul véve. Általánosságban, ha az USDT ára 1%-ot emelkedik a nap folyamán, akkor:

 • USDTBULL 3%-ot emelkedik;
 • USDTBEAR 3%-ot csökken;
 • USDTHEDGE 1%-ot csökken; és
 • USDTHALF 0.50%-ot fog emelkedni.

Másrészről viszont, ha az USDT ára 1%-ot csökken a nap folyamán, akkor

 • USDTBULL 3%-ot megy le;
 • USDTBEAR 3%-ot emelkedik;
 • USDTHEDGE 1%-ot emelkedik; és
 • USDTHALF 0.50%-ot csökken.

A tőkeáttételes tokenek listáját itt találod.

Ahogy korábban említettük, ezek kreált tokenek. Például, ha 1000 USD értékű COMPBEAR-t akarsz létrehozni, akkor beküldesz 1000 dollárt, és a COMPBEAR számla az FTX-en venni fog 3000 dollár értékű COMP határidős ügyletet. Ennek megfelelően most a COMPBEAR tokened 3x-os long COMP pozíciót kínál. A tokeneket be lehet váltani a nettó eszközértékükön is. Ehhez be kell küldened az 1000 dollár értékű COMPBEAR tokenedet az FTX-re a beváltáshoz. Ők megsemmisítik a tokent, amely azt okozza, hogy a COMPBEAR számla eladja a 3000 dollár értékű határidős szerződést, és visszautalja az 1000 dollárt.

Fontos azonban kiemelni, hogy a tőkeáttételes tokenek magas kockázatú kereskedési termékek. A kereskedőknek meg kell érteniük, hogyan is működik ez a termék, és mivel jár a használata mielőtt elkezdenek kereskedni vele.

FTX TRUMP 2020 token

Az FTX lehetővé teszi a politikai határidős termékek kereskedését is – ilyen kiemelten a 2020-as elnökválasztás. A TRUMP-2020 token 1 dollárt fog érni, ha Donald Trump nyeri a 2020-as elnökválasztást, és 0 dollárt, ha veszít. Ennek megfelelően a többi elnökjelölt esetében is a tokenek így fizetnek.

FTX

Elérhető országok

Az FTX szolgáltatása globálisan elérhető mindaddig, amíg a felhasználó nem korlátozott az adott országban. Az FTX tokenek azonban nem elérhetők az Egyesült Államok, Kuba, Szevasztopol, Irán, Szíria, Antigua és Barbuda, Krím-félsziget és Észak-Korea ügyfeleinek.

Támogatott kriptovaluták és fizetési módok

A platform több mint 30 kriptovalutát támogat. Egyedi funkció, hogy a tőzsde kereskedési opcióként kínál több indexet is, például az EXCH-t – több tőzsdei tokent tartalmaz, amit súlyozott átlaggal számít a BNB, HT, OKB és LEO árak alapján.

A tőzsdén lehet fizetni a következő valutákkal: USD, TRY, AUD, GBP, EUR és HKD, emellett számos más stabilcoin fizetés is engedélyezett. Rendelkeznek saját OTC kereskedéssel is, így a kereskedők bármikor átválthatják a kriptovalutákat fiatvalutákká, ha kiszeretnék venni a pénzüket.

A FTX a legjobb tőzsde a DeFi coinok kereskedésére?

A decentralizált pénzügy (DeFi) nagyon izgalmas téma mostanában, és ezzel tisztában van az FTX is. Csupán pár hét alatt sikerült nekik bevezetni a platformja jó néhány DeFi tokent. Jelenleg ezt a 11 DeFi tokent támogatja a tőzsde: Ampleforth ($AMPL), Swipe ($SXP), Solana ($SOL), Yearn.finance ($YFI), ChainLink ($LINK), Compound ($COMP), Thorchain ($RUNE), Kyber Network ($KNC), Balancer ($BAL), Maker ($MKR) és DMM Governance ($DMG).

Az FTX is teljesen felszállt a DeFi hullámra azzal, hogy bevezette a DeFi Index Perpetual Futures terméket, ami nyomon követi sok DeFi coin árfolyamát mint amilyen a $KNC, $LEND, $MKR, $KAVA, $ZRX, $LRC, $REN, $REP, $BNT, $SNX and $COMP. Így a felhasználók növelhetik kitettségüket 11 különböző DeFi token irányába egy határidős ügylettel, amely súlyozott átlag alapján számítja be a tokeneket.

Mi az a Serum ($SRM)?

A Serum egy decentralizált tőzsde – Decentralised Exchange (DEX) lesz, amit szintén az FTX mögött álló csapat fejleszt. A Serum közvetlen átjárhatóságot biztosít majd az Ethereummal, amivel nagy előnyre tehet szert a többi decentralizált tőzsdével szemben mint amilyen a Binance DEX is. Az FTX csapata azért kezdte el a decentralizált tőzsdei platform fejlesztését, mert a többi megoldást mint az Uniswap és Balancer használhatatlannak minősítették. Nem beszélve arról, hogy a tranzakciós költségek azokon a tőzsdéken rettentően magasak (10 USD is lehet per tranzakció). A Serum egyértelmű víziója, hogy engedély nélküli és súrlódásmentes kereskedési élményt nyújtson, ami kihasználja az Ethereum legjobb tulajdonságait mint a valós idejű tranzakció feldolgozás a mostani költségek töredékért.

Az $SRM a Serum ökoszisztéma tokenje lesz. Ez egy hasznossági token, ami kereskedési kedvezményeket kínál, és a tulajdonosainak irányítói hatalmat ad a kezébe a Serum platform döntései felett.

A Serum és az $SRM még nem indult el, de az FTX már hivatalos kommunikációban azt is tudatta, hogyan fog működni az SRM airdrop az FTX-en. Az FTX azután indítja az airdropokat, miután az $SRM be lett listázva. A felhasználók, akik több mint 500 FTT-vel rendelkeznek a tőzsdén minden kedden 2 SRM-et kapnak felső határ nélkül. Az FTX rendszeresen felméri majd, hogy mennyi FTT áll rendelkezésre, amint az FTT felhasználók felhasználhatnak majd az airdropokra.

Befizetési és kifizetési díjak

A tőzsde nem számol fel semmi díjat sem a befizetések, sem pedig a kifizetések után. Nincs további költsége az OTC kereskedésnek sem, sem pedig a tőzsdei tárcán belüli kriptovaluta konverziónak.

Kereskedési díjak

Minden határidős és spot piac esetén a Maker díj 0.02%, a taker díj pedig 0.07% a legalacsonyabb kereskedési szegmensben. Bevett gyakorlat, hogy alacsonyabb díjakat számolnak fel a tőzsdék a megbízási ügyletek után, mivel azt szeretnék népszerűsíteni, hogy minél nagyobb legyen a megbízási kosár. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy tőke díjat számolnak fel az állandó szerződések után. Ezt azonban nem a tőzsde nyeli el, hanem az ellenszerződést birtoklónak adják oda, azaz a pozitív tőkedíj azt jelenti, hogy a long pozíciók fizetik a short tulajokat.

Az FTX Tőzsde kedvezményeket kínál a nagy volumennel kereskedők számára, és azok számára is, akik részt vesznek az ajánlási programjában. VIP programot is kínálnak a profi kereskedők részére. A tőzsde saját FTT tokenjének a birtokosai számára szintén kedvezményeket adnak a kereskedési díjakból, aminek mértéke az FTT részesedés nagyságától függ.

A tőkeáttételes tokenek esetében 0.10%-os díjat számolnak fel a token létrehozása és beváltása után, és 0.03%-os napi díjat szabnak ki a menedzselésük után a platformon. A tőkeáttétéles kereskedés szintén növeli a kereskedési díjakat, például a 50x-es áttétel a kereskedési díjat 0.02%-kal emeli, míg a 100x vagy afeletti tőkeáttétel után 0.03%-kal magasabb díjat fizetni.

Megbízható az FTX Tőzsde 2020-ban?

Ahogy már az elején is kiemeltük, az FTX-et kereskedők építették kereskedőknek. Az Almeda Research, az FTX mögött álló szakember garda már sok éve nagyon aktívan kereskedik különféle tőzsdéken. Eddig az FTX-nek kiemelkedő biztonsági múltja van. Ennek megfelelően a platform reputációja is kiváló eddig. Habár a platformja múltját információbiztonság szempontjából eddig nem lehet kikezdeni, azért meg kell jegyezni, hogy relatíve rövid ideje, körülbelül egy éve vannak még csak kinn a piacon. Tehát amíg hosszú évek tapasztalatai nem mutatják, hogy minden biztonsági rés le van kezelve, nem állíthatjuk egyértelműen, hogy biztonságos a platform.

Ha itt regisztrálsz az FTX-re, most 5% kedvezményt kapsz a kereskedéskor.

Konklúzió

Pozitívumok:

 • Kereskedők fejlesztették kereskedőknek
 • Nagymértékben támaszkodik a derivatív termékekre
 • Egyedi funkciók és jellegzetességek, mint kereskedés politikai tokenekkel és indexekkel
 • Versenyképes kereskedési díjak, és széleskörű kedvezmények specifikus felhasználóknak
 • Hackerek nem törték fel

Negatívumok:

 • Relatíve új platform a piacon, csupán egy éve indították
 • Regionális korlátozások, amiket nem tudnak lekezelni semmilyen alternatív megoldással