Elkezdte irtani az észt felügyelet a kriptográfiai vállalkozásokat egy bank pénzmosási botránya miatt

Észtország visszavonja a kriptovaluta és blokklánc vállalkozásoknak adott engedélyeket Európa történetének legnagyobb bankok által elkövetett pénzmosási botránya miatt. Több száz cégről van szó.

A Danske Bank észt fiókjának közreműködése következtében 200 milliárd eurónyi illegális pénzt mostak tisztára orosz bűnszövetkezetek és oligarchák az országban és úgy tűnik, a botránynak a kriptós cégek is megisszák a levét.

Kapcsolódó: Danske Bank: Európa legnagyobb pénzmosási botránya; bitcoin nélkül

Pedig Észtország még a technológia-barát uniós országok közé tartozik az EU-ban, az elsők között nyújtva jogbiztonságot a kriptovaluta vállalkozásoknak.

Madis Reimand, a balti állam pénzügyi hírszerzési egységének vezetője azt gyanítja, hogy a licencelt kriptográfiai vállalkozások visszaélnek az engedélyeikkel és más országokban követnek el csalásokat.

Emiatt 500 vállalkozásnak az 1400-ból visszavonták az engedélyét.

“Ez az első lépés a piac megtisztítására, lehetővé téve számunkra, hogy válaszoljunk a legsürgetőbb kérdésekre azáltal, hogy csak olyan vállalkozásokat engedélyezünk, amelyek észt felügyeleti intézkedések alá vonhatók.”

Reimand hozzátette, hogy további szigorú engedélyeztetési intézkedéseket vezetnek be, ami a megmaradó 900 kriptovaluta vállalkozás felét is érintheti, mivel az országban nem folytatnak üzleti célú tevékenységet, menedzsereik pedig nem élnek az országban.

(Forrás: Bloomberg)