Elemzők 540 millió dollár értékű ellopott bitcoin mozgását észlelték

Március 29-én a blokklánc elemzői 11 tranzakció során, összesen 11 325 bitcoin mozgását fedezték fel ismeretlen, 2014-ben létrehozott pénztárcákból, nagyszámú befogadói címre. Továbbá az onchain analitikusok szerint a ma 540 millió dollár értékű bitcoin rejtekhelye valószínűleg a Cryptsy-lopáshoz kapcsolódik.

A Paul Vernon által vezetett, mára már megszűnt kriptopénz tőzsde évekkel ezelőtt, 2015 végén több millió dollár értékű digitális vagyont veszített el.

A Cryptsy-lopás

A Big Vern néven ismert Paul Vernon ellen több szövetségi bűncselekmény miatt folyik eljárás, amelyek több mint ötmillió dollárnyi kriptovaluta ellopásával kapcsolatosak. Vernon azzal az eszmével alapította a Cryptsy tőzsdét, hogy az lesz a legjobb tőzsde Észak-Amerikában. A platformot azonban 2014-re adócsalással vádolták meg. CEO-ja nemrég teljesen leállította működését, persze már csak azután, hogy sikerült több milliót elkoboznia kriptókban.

2022 január végén az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) bejelentette, hogy vádat emelt Vernon ellen, amiért több mint 1 millió dollárt lopott el a digitális valutapénztárcákból. A DOJ szerint Vernon, más néven “Big Vern” 2013 májusa és 2015 májusa között lopott a számlákról. Ezután az ellopott pénzt saját bankszámlájára utalta.

A 2022. március 29-én mozgatott pénzösszegek olyan BTC-tárcákból származnak, amelyeket 2014. július 29-én hoztak létre. Mind a 11 325 bitcoin feldolgozására a 729 587-es blokk magasságában került sor, és az akciót a Btcparser.com, valamint a Whale Alert rögzítette. “Az előző posztokban szereplő hatalmas mennyiségű aktivált szunnyadó [bitcoin] valószínűleg a Cryptsy hack/lopáshoz kapcsolódik” – tweetelte a Whale Alert kedden.

A lopás során olyan tranzakciók történtek, mint például 1 000 BTC vándorlása 59 különböző címzettnek. Egy másik utalás során 1325 BTC lett továbbítva 78 címre kedd délután 18:30 körül (UTC).

“Big Vern” holléte még mindig ismeretlen

A bitcoin rejtekhelye egyelőre feltáratlan titok. Egyesek azt gyanítják, hogy a kriptó az amerikai kormány kezében lehet. A spekuláció a közelmúltbeli Bitfinex hackelésből származik, párosulva a ‘Big Vern’ véletlenszerű és nemrégiben történt DOJ vád alá helyezésével. A Bitfinex hack érmékkel ellentétben azonban, amelyek egyetlen címre konszolidálódtak, a 729,587-es blokk magasságában feldolgozott átutalások a címek széles skálájára érkeztek.

2016-ban a Miami New Times egy oknyomozó riportot közölt, amely szerint Vernon és barátnője Kínába szökött meg. Ezt Vernon akkori felesége állította, és a riportot követően Vernon állítólag egy exkluzív interjúban beszélt a Miami New Timesnak. ‘Big Vern’ szerint az interjú előtt 13 000 bitcoint loptak el a tőzsdéről. A tőzsde azt is elmondta, hogy 300 000 litecoint (LTC) is elvesztett.

“Lezártuk a weboldalt és csődöt jelentettünk, a felhasználók a csődeljáráson keresztül nyújthatják be követeléseiket, és a bíróságra bízzuk a kifizetéseket” – állt akkor a Cryptsy közleményében. “Vagy jön valaki, aki megvásárolja és működteti a Cryptsy-t, miközben a kért kifizetéseket is teljesíti“.