Elmaradhat az Ethereum Classic hard forkja

E hét csütörtökön az Ethereum Classic vezető fejlesztői nem tudtak megegyezni a rendszerszintű hálózatfrissítésről és ezzel kezdődhet a tervezett frissítések újratárgyalása.

A fejlesztők ez alkalommal 10 ajánlást kívántak beépíteni a protokollba, amit együttesen csak “Atlantis” néven neveznek. Az Ethereum Classic az Ethereum hard forkjaként jött létre még 2016-ban, piaci értéke 1 milliárd dollárra tehető a Coin Market Cap adatai alapján.

A 2016-os fork óta, köszönhetően az alternatív monetáris rendszerének az ETC kivájta magának a saját szegmensét a kriptopénz piacokon amihez egy összetartó közösség is párosul. Egyik fő fejlesztési csapásiránya a blokklánc interoperabilitás, a friss hard fork is e célt szolgálja.

Az Atlantis nem csak saját ajánlást (EIP) tartalmaz, de egy az Etherumtól átvett EIP (ethereum improvement proposal) is bekerült volna.

“A frissítések az ETH legfrissebb protokolljával tennék egyenértékűvé az ETC-t, hozzásegítve a dappok gyors migrációját a hálózatok között,” fejtette ki Bob Summerwill, az Ethereum Classic Cooperative vezetője egy májusi hírlevélben.

A hard forkot szeptember közepére lőtték be a fejlesztők, de néhány fejlesztő nem ért egyet az EIP 170 megnevezés alatt futó Atlantis frissítéssel.

Anthony Lusardi így foglalta össze a döntést a GitHubon:

Ezeket a szabályokat simán csak a tranzakciós validálásánál sem mint a blokkok validálásánál is alkalmazni lehet, ami soft forkot jelent hard fork helyett… Szintén nagyon fontos, hogy ne térjünk el az eldöntött előre meghatározott szabályoktól.

EIP 170

Az EIP 170 bevezetése esetén limitálná az okosszerződés kódok maximális méretét a tranzakcióknál. Az ötlet Vitalik Buterin fejéből pattant ki, aki szerint a limittel megakadályozhatóak bizonyos típusú blokklánc támadási forgatókönyvek.

Lusardi és az ETC közösségi tag MikO szerint azonban nincs szükség hard forkra és nem kell a frissítés előtti hálózati szabályokat is felülírni.

“Nem tetszik az ötlet, hogy a jövőben meg kell változtatnunk egy limitet akkor, ha komplexebb okosszerződéseket akarunk,” írta MikO az ETC Discord csatornáján.

Közben abban egyetértett Lusardi és MikO is, hogy az EIP 170 körüli nézeteltérés ellenére az Atlantis frissítés nem maradhat el.

MikO kiemelte:

Ha mindenki úgy gondolja, hogy ezt a limitet így kellene implementálni, akkor egyetértek a többséggel.

Lusardi hozzátette, nem célszerű halogatni az Atlantis frissítést és szerinte nincs is olyan ember, aki képes lenne megállítani a frissítés bevezetését.

Egyelőre ugyan nem született döntés az Atlantis frissítés pontos kimeneteléről, de a többség egyetért, hogy ennek ellenére szeptemberig képesek lesznek dűlőre jutni az EIP 170 sorsát illetően.

“Ismerjük be, van az EIP 170 körül egy nézeteltérés és fordítsuk az időt, további 1-2 hetet, hogy kitárgyaljuk mi is a probléma a maximális kódméret korlátozással és hogy hogyan tudjuk áthidalni,” zárta a meetinget az ETC fejlesztő soc1c.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.