UNBOXING: kipróbáltuk a Trezor One és Trezor Model T hardvertárcákat

A hardvertárcák, vagy úgynevezett hidegtárcák a kriptovaluták tárolásának egyik legbiztonságosabb módját jelentik. Ha esetleg már te is elgondolkoztál rajta, hogy beruháznál egy ilyen eszközre, akkor mindenképp érdemes tovább olvasnod. Két Trezor tárcát fogunk most bemutatni, amelyeket mi is kipróbáltunk. Íme minden, amit a Trezor One és Trezor Model T hardvertárcáról tudni érdemes!

A Trezor modelljei a Ledger mellett a legnépszerűbb hardvertárcák közé tartoznak a piacon. A 2013-ban létrehozott cseh SatoshiLabs vállalat a Trezor megalkotója, jelenleg két modelljük van azok számára, akik biztonságban szeretnék tudni a kriptovalutáikat.

Trezor One

Trezor One hidegtárca

A Trezor One a SatoshiLabs alapkategóriás tárcája, 19 990 forintért megvásárolható a BitcoinBázis Shopban. Két különböző színben, feketében és fehérben érhető el.

Csomagolás

Trezor One hardvertárca

A Trezor One védőfóliával ellátott, két hologramos matricával lezárt fekete dobozban érkezik. A tárca kicsomagolása előtt mindenképpen ellenőrizni szükséges, hogy a doboz és a matricák is épségben vannak-e. Amennyiben felmerül a gyanúja annak, hogy valaki esetleg felbontotta a csomagot, minél előbb fel kell venni a kapcsolatot a gyártóval.

A dobozt alapvetően elég nehéz kibontani, mivel a matricák mellett egy ragasztócsíkkal is ellátták a gyártók a dobozt belülről. Az eredmény így nálunk is ugyanaz lett mint sok más embernél: hiába próbáltuk óvatosan kinyitni, a doboz így is alaposan megrongálódott.

Ha valaki sikeresen túljut a doboz kinyitásán, már túl is van a dolog nehezén. A Trezor One mellett még a következőket találjuk a csomagban:

  • 1 darab rövid Micro USB kábel
  • 2 darab kártya a seed phrase feljegyzéséhez
  • 4 darab Trezor matrica
  • 1 darab Trezor feliratos rögzítő
  • 1 darab segédlet az üzembe helyezéshez

Trezor One hardvertárca

Készülék

Maga a Trezor One egy 60mm x 30mm x 6mm-es készülék, ami mindössze 12 grammot nyom. Könnyen elfér bármilyen zsebben, vagy akár egy kulcstartón is. A tárca egy viszonylag kisméretű, 128×64 pixeles monokróm kijelzőt és 2 gombot kapott. Azonban ez a készülék használatához elég is, hiszen a kijelzőn 6 sornyi szöveg is meg tud jelenni egyszerre. A tranzakciók jóváhagyásához szükséges információk is mind elférnek egy képernyőn.

Üzembe helyezés

A készülék üzembe helyezése elég egyszerű. Így ha kezdőként vágsz bele a dologba, akkor is menni fog. A csomagban található utasítás alapján először az USB kábellel csatlakoztatni kell a készüléket egy számítógéphez vagy egy okostelefonhoz (Android-os). Majd a webes böngészőben meg kell nyitni a https://trezor.io/start/ weboldalt. Itt további információkat fogsz találni az üzembe helyezéshez.

Trezor One

Az oldalon ki kell választani az adott készülék típusát, így jelen esetben a Trezor One-t. Ezután feljön egy képernyő a Trezor Bridge letöltéséhez, amely a Trezorod és a webes böngésződ közötti kommunikáció megkönnyítését szolgálja. Mi Windows-ról teszteltük a Trezort, így értelemszerűen azt választottuk ki a legördülő listából. Miután sikeresen telepítetted a programot, létre kell hoznod egy új tárcát vagy ha már használtál korábban Trezort, akkor a seed phrase-eddel helyreállíthatod a már meglévő tárcádat is. Mi az új tárca létrehozását választottuk, így azonnal létre is jött a tárcánk, ami így néz ki:

Trezor One

Ahogy a képen is látszik, pár biztonsági beállításra még szükség van a coinok védelme érdekében, de a biztonsági beállítások mindössze 3 percet vesznek igénybe. Itt először fel kell jegyezned a csomagban található kártyákra a tárca későbbi helyreállításához szükséges seed phrase-t, ami 12, 18, vagy 24 darab egyszerű angol szóból áll. A Trezor One kijelzőjén egyenként jelennek meg a szavak, miután feljegyezted mindet, a Trezor még egyszer megmutatja őket, hogy le tudd ellenőrizni, hogy jól írtad-e le az összeset.

A seed phrase után jön a PIN kód kiválasztása, amelyet elég trükkösen kell megadni. A Trezor kijelzőjén fogod látni a számokat 1-től 9-ig, majd a számítógépen kell rákattintani az adott számhoz tartozó négyzetre. Ezt a PIN kódot kell majd megadni minden egyes alkalommal, amikor használni szeretnéd a Trezorodat.

Trezor One PIN

A PIN kód után már csak egy nevet kell adni a Trezornak, könyvjelzőként elmenteni a tárcád elérési útját, majd legutolsó lépésként lehetőség van a hírlevélre való feliratkozásra is. Gyakorlatilag ennyi a Trezor One üzembe helyezése, nem túl bonyolult és nagyon hamar megvan.

Használat

A Trezor alapbeállításként a Bitcoin tárcát nyitja meg, de egy legördülő listából könnyen ki lehet választani egy másik coin tárcáját, amelyet a Trezor One támogat. A támogatott coinok száma 1000 felett van, tehát elég sok kriptovaluta tárolására alkalmas a készülék. A teljes lista megtekintéséhez kattints ide.

A tranzakciók lebonyolítása egyszerű a felhasználóbarát felületnek köszönhetően. Coin fogadásához a “receive” (fogadás) gombra kell rákattintani. Miután megjelent az adott coinhoz tartozó címed, kattints a “show full address”-re (teljes cím megjelenítése), majd okézd le a Trezoron megjelenő címet, amennyiben az megegyezik a webes felületen található címmel. Ez lesz az a cím, amit majd meg kell adnod abban a tárcában, ahol jelenleg tartod a coinjaidat (pl. Binance-en). A küldés is gyorsan lebonyolítható. A fogadó fél címét, a küldendő összeget szükséges csak megadni, valamint a tranzakciós díjak közül kell kiválasztanod a neked megfelelőt. Végül pedig a készülék gombjai segítségével kell jóváhagyni a tranzakciót.

Sajnos, a felület magyar nyelven még nem elérhető, így be kell érnünk a főbb nyelvekkel, pl. angol, német, francia és spanyol nyelv közül lehet választani.

A Trezoron nincs lehetőség arra, hogy a különböző kriptovaluták együttes egyenlegét megtekintsük. Minden egyes coin esetében egyenként kell megnézni az egyenleget, aztán lehet matekozni, ha meg szeretnéd tudni, hogy mennyi az annyi. Továbbá egyes coinokat csak úgy lehet megtekinteni, hogy egy külső tárcához irányít át a Trezor. Például ha az XLM egyenlegedet szeretnéd megnézni, ahhoz át kell menned az Account Viewer tárcához. Ez az ide-oda irányítgatás kicsit visszavesz a felhasználói élményből, de végül is hozzá lehet szokni.

Pozitívum, hogy a Trezor kijelzőjén megjelenő háttérképet szabadon meg lehet változtatni. Vannak klasszikus bitcoinos képek, de van ethereum, litecoin, dogecoin, virág, kávéscsésze témájú kép is. Sőt, saját fekete-fehér képet is fel lehet tölteni.

Biztonság

A biztonság tekintetében első osztályú a Trezor One. Ha a készülék fizikailag mások kezébe kerül, akkor se tudnak hozzáférni a tárcán tárolt coinokhoz, mivel a Trezor minden esetben kéri a PIN kódot.

A seed phrase és a PIN kód mellett még egy extra biztonsági beállítást is el lehet végezni. Ez a passphrase névre hallgató funkció, amely lehetővé teszi rejtett tárcák létrehozását is. A passphrase sehol sem kerül tárolásra, így a hackerek sem juthatnak hozzá.

Fentieken túl a Trezornak van egy jelszókezelő alkalmazása is, a Password Manager, amely egy Google Chrome-os bővítmény. Ennek segítségével titkosítva, biztonságosan tudod tárolni a különböző felületeken használt jelszavaidat (pl. Facebook, Gmail, stb.).

Trezor Model T

A Trezor Model T a SatoshiLabs prémium kategóriás hardvertárcája, 180 euróért lehet hozzájutni a gyártó oldaláról.

Csomagolás

Trezor Model T

A Model T csomagolása sokkal elegánsabb és praktikusabb, mint a Trezor One-é. A kicsomagolással ez esetben egyáltalán nem kellett szenvednünk. A védőfólia eltávolítása után látható, hogy a csomag két részből áll: egy fehér tokból és egy fekete, mágnessel zárható dobozból, amely a készüléket és a tartozékokat tartalmazza.

A csomag a készüléken kívül az alábbiakat tartalmazza:

  • 1 darab mágneses tartó
  • 1 darab USB-C kábel
  • 2 darab kártya a seed phrase feljegyzéséhez
  • 1 darab segédlet az üzembe helyezéshez
  • Trezor matricák

A tartozékokkal kapcsolatban mindenképp pozitívum, hogy a Trezor Model T esetében sokkal hosszabb kábel került a csomagba.

Trezor Model T hardvertárca

Készülék

A Model T-t a One-nal ellentétben már színes, 240×240 pixeles érintőképernyővel látták el a gyártók, amely sokak számára megkönnyítheti a készülék használatát. Méretben is valamennyivel nagyobb, mint a One, egészen pontosan ezek a méretei: 64 mm x 39 mm x 10 mm. Súlyban is egy kicsivel “nehezebb”, 22 grammot nyom. A Model T műanyag borítása a One-hoz képest azonban kicsit olcsó hatású.

A készüléket Micro-C kábellel lehet a számítógéphez vagy okostelefonhoz (Androidos) csatlakoztatni, továbbá a Model T-ben egy Micro SD kártya foglalat is helyet kapott.

Trezor Model T hardvertárca

Üzembe helyezés

A Model T üzembe helyezéséhez először el kell távolítani a csatlakozót lezáró hologramos matricát. A matricát elég nehezen lehet úgy leszedni, hogy ne hagyjon nyomot a készüléken, úgyhogy nekünk is egy kis időbe telt, mire a matrica maradványait eltávolítottuk. Az üzembe helyezés gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a One esetében. A különbség talán csak annyi, hogy a PIN kódot már a Model T kijelzőjén kell bepötyögni (itt az apró ujjakkal rendelkezők előnyt élveznek!). Összesen 16 próbálkozást enged a készülék. A másik különbség, hogy a seed phrase-t nem egyenként látjuk a kijelzőn, hanem egyszerre több szó jelenik meg a kijelzőn és görgetni kell. Ha az összes szót lejegyeztük, akkor pedig egy “tesztet” kell kitölteni. A készülék random visszakérdez néhány szóra, hogy biztosan jól írtuk-e fel.

Használat

A Model T használata is nagyon egyszerű. A One-hoz képest sokkal több coint és tokent támogat, jelenleg szám szerint összesen 1649-et, de a lista folyamatosan bővül. A Model T például már az ADA-t és az XRP-t is támogatja. A coinok küldése és fogadása megegyezik a One esetében leírtakkal, úgyhogy itt azt még egyszer nem részleteznénk. A háttérkép a Model T-n is változtatható, színes kör alakú képekből lehet választani.

Biztonság

Ugyanúgy, mint a One-nál, a privát kulcsaid a készüléken offline kerülnek tárolásra, így védve vannak a hackerek támadása elől. Ha biztonságra vágysz, mindenképp jó választás bármelyik Trezor modell.

A Model T esetében is elérhető a jelszókezelő Password Manager bővítmény és passphrase-zel is növelheted a coinjaid biztonságát.

Újdonság a Model T-nél, hogy lehetővé teszi a Shamir Backup funkciót, ami röviden a seed phrase több részre osztását jelenti. Ez nagyobb biztonságot ad, hiszen alapesetben ha elveszíted a seed phrase-edet, akkor oda a pénzed. Viszont a Shamir Backup-pal ha elveszíted vagy valaki ellopja a seed phrase-ed egy részét, még abban az esetben is vissza tudod állítani a maradék seed phrase darabokkal a tárcádat. Emellett a Model T a FIDO2 azonosítást is támogatja.

Melyik a jobb? A Trezor One vagy a Model T?

Mi nem tudnánk választani. Tény, hogy a Trezor One kevesebb coint támogat, viszont már 1000 fölött jár a támogatott kriptovaluták száma, ami nem kevés. (Vásárlás előtt azért mindenképp érdemes megnézni a támogatott coinok listáját.) Ráadásul pénztárcabarát megoldás is, mivel mindössze 19 990 forintba kerül.

Használhatóság szempontjából mindkét hardvertárcát ajánljuk akár még kezdő kriptovagyonosoknak egyaránt, hiszen nagyon felhasználóbarát készülékekről van szó. Biztonság tekintetében pedig mindkét hardvertárca a lehető maximumot hozza ki magából, ahogy azt kell is, ha nem akarod az appodra vagy kriptotőzsdédre bízni az értékes érméid tárolását.

Borítókép: SatoshiLabs