Elnyomó országok, ahol lekapcsolják az internetet, hogy elhallgattassanak

Azt gondolnánk, ilyen biztosan nem történhet meg, aztán jön egy irányításmániás elnök és bekövetkezik. Ha ugyanis féltve őrzött titkokról van szó – no meg persze a „nemzetbiztonságról” –, senkit sem érdekel, mit kíván a nép, és kedvük szerint kapcsolgatják ki-be az internet-hozzáférést. Te mit szólnál ahhoz, ha a kormány határozatlan időre betiltaná az internet használatát, a közösségi médiát, az online vásárlást, a hírek olvasását és a mindenféle kommunikációs alkalmazást? Mert bizony megteheti – és sok országban meg is teszik.

Felmérések szerint 2019 óta már 237 komolyabb lélegzetvételű internet-lekapcsolás történt, melyet az úgynevezett internet „kill switch” eszköz, szoftver vagy éppen konfiguráció teszi lehetővé. Ennek köszönhetően, ha az adott régió vagy ország úgy dönt, mindenki búcsút mondhat az internet használatától.

A következőkben megmutatjuk, mely országok büszke vezetői vágták el eddig a drótot a külvilágtól, és mi volt az indokuk rá. A legtöbb kormány természetesen mindezt „nemzetbiztonsági érdekeknek” tudja be, de azért valljuk be, sokkal többről van itt szó.

India

India három év alatt több mint 150 alkalommal tiltotta be az internet használatát egyes tartományaiban. Ami pedig a mostani helyzetet illeti, a napokban egy, országban rendszeresen kiírt, sokak számára fontos vizsga miatt rendeltek el zárlatot. Nos, az állam így próbálta megakadályozni a puskázást ahelyett, hogy bebiztosítaná a megfelelő, csalásmentes vizsgaírás körülményeit.

Kuba

Idén júliusban rengeteg kubai állampolgár vonult utcára, hogy az élelmiszer-, a gyógyszer- és az áramhiány ellen tüntessen. Két napon belül a kubai kormány elrendelte az internet-hozzáférés korlátozását.

Kína

2009-ben zavargások törtek ki Hszincsiangban. A kommunisták válaszul erre egy teljes évre megtiltották az internet használatát a tartományban.

Egyiptom

Soha nem látott tüntetések közepette Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök lekapcsolta az internetet, és betiltott mindenféle kommunikációs eszköz használatát. A korlátozás öt napig tartott, de azóta is az internet „minden idők legnagyobb lekapcsolásaként” emlegetik.

Irán

2019 novemberében az iráni hatóságok közel 11 napra digitális sötétséget rendeltek el. Elviekben az lapult meg a háttérben, hogy a kormány el akarta rejteni az országban történt szörnyű, igazságtalan gyilkosságokat – áll az Amnesty International sajtóközleményében.

Zimbabwe

2019-ben Mnangagwa elnök bejelentette az üzemanyagár emelését, melynek következtében tömegek vonultak ki az utcára. Az elnök válaszul egyszerűen lekapcsolta az internetet. Sokan úgy gondolják, az ország a „tüntetések erőszakos visszaszorítását” akarta titokban tartani.

Zambia

A 2021-es elnökválasztás a közösségi média és egyes üzenetküldő alkalmazások leállítását eredményezte.

De legyen szó Etiópiáról, Dél-Szudánról, Kolumbiáról, a Kongói Köztársaságról, Mianmárról, Örményországról, vagy éppen Oroszországról, a kormányok, ha netalán tüntetésre vagy elnökválasztásra kerül sor, egyszerűen lekapcsolják az internetet. De vajon valóban a nemzetbiztonsági érdek, vagy éppen csak a megrögzött irányításmánia, egy-két titokkal fűszerezve bújik meg a történtek mögött?