Jön a putyinnet: Oroszország hétfőn kezdi lekapcsolni magát az internetről

Hétfőn az orosz kormány megkezdi a független internet létrehozására irányuló stratégiai kezdeményezés kivitelezését. Az orosz kommunikációs minisztérium tesztjelleggel, fokozatosan leválasztja az ország információs rendszereit a világhálóról.

Oroszország egy ‘független’ internet létrehozására törekszik, mely a hivatalos állítások szerint a globális internetes leállások és a külföldi számítógépes támadások ellen hivatott védeni.

A teszt keretében az ország összes telekommunikációs szolgáltatójának, üzenetküldőjének és e-mail szolgáltatójának, valamint az államilag működtetett intézményeknek és biztonsági szolgálatoknak kötelezően részt kell vennie.

Alapjában a független orosz internet azt jelenti, hogy az összes orosz internetes forgalmat a Kommunikációs, Információtechnológia és Médiafelügyelet (Roskomnadzor) által jóváhagyott cserepontokon keresztül kapják az állampolgárok.

Az átlag internetező nem fog fennakadást tapasztalni. Az átállás keretében az orosz hálózati pontok visszautasítják a nem oroszországi számítógépekkel folytatott kommunikációt és azt is vizsgálják, hogy milyen hatékonysággal tud a hálózat adatforgalmat blokkolni, illetve elfogni.

Putyin a héten, az év végi sajtótájékoztatóján beszélt a ‘független internet’ kezdeményezésről és egy újságíró kérdésére válaszolva elmondta: “Szabad internet és független internet – ezek a fogalmak nem mondanak ellent egymásnak.” A választ az aktivista csoportok kritikájára adta, amelyek szerint drámai és veszélyes lépés lehet a világtól elzárt internet, ugyanis teljes kormányzati cenzúrához és totális információ-ellenőrzéshez vezet.

Putyin így folytatta: “Az Ön által említett törvény csak a globális hálózattól való globális leválasztás káros következményeinek megelőzésére irányul, amelyet nagyrészt külföldről irányítanak. Ez a lényeg, ez a szuverenitás lényege – hogy rendelkezzünk olyan forrásokkal, amelyekkel ez megfordítható és hogy ne kapcsoljanak le az internetről” – áll a TASS összefoglalójában.

A törvény kimondja, hogy külföldről származó fenyegetés vagy jelentős számítógépes támadás esetén az ország kommunikációs felügyelete, a Roskomnadzor totális irányítást és központi felügyeletet gyakorol az ország hálózata felett.