Túlélés Kubában: kriptovaluta adományokkal segítik egymást a helyiek

Az egészségügyi válság és a gazdasági embargó közepette Kubában a lakosok kriptovaluta adományokkal segítik honfitársaikat. A cél: a túlélés.

A kubai lakosok már a hónap eleje óta tüntetnek a diktatórikus vezetés, a gazdasági válság és a koronavírus világjárvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Az államban ugyanis valóban nem fényes a helyzet, a szabadság sokak számára csak álom, az egészségügy az utóbbi időben szinte teljesen összeomlott, így aztán nem is csoda, hogy Twitteren már javában terjednek az #SOSCuba és a #SOSMatanzas hashtagek, melyek a nehéz helyzetben levő kubaiak megsegítésére bíztatják az embereket.

A kezdeményezés egyébként Thais Liset helyi vállalkozó és Frank el Makina kubai youtuber fejéből pattant ki, akik Erich García Cruz, a BitRemesas és a QvaPay, a tranzakciók beáramlására összpontosuló projektek vezetőjétől kértek segítséget. A vállalkozó természetesen nem hátrált meg az ötlettől, és a QvaPay-n belül egy ideiglenes fiókot hozott létre, hogy jutalék nélkül fogadhassanak adományokat.

Az összes tranzakció nyilvános, hogy minden, ami valós időben történik, ellenőrizhető legyen” nyilatkozta. Elmondta továbbá, hogy ugyan számos külföldön élő kubai mindezidáig nem rendelkezett kriptotőzsdéken számlával, most „lépésről lépésre bevezetik őket a Binance vagy a Coinbance világába”.  

Szankció a köbön

Kubában egyébként már lassan egy hónapja nem fogadják el az amerikai dollárt, melynek hátterében az országra kivetett szigorú amerikai szankciók állnak. A kubaiak nem férnek hozzá sem a Visa, sem pedig a Mastercard termékeihez. Ráadásul, novemberben világ legnagyobb pénzátutalási szolgáltatója, a Western Union is felfüggesztette tranzakcióit Donald Trump volt amerikai elnök szankcióját követően, amely aztán komoly csapást mért az ország gazdasági helyzetére.

Mindezidáig már több mint 2 ezer dollár gyűlt össze az adományokból, a befolyt összeget pedig elsősorban azon kubai emberek megsegítésére fordítják, akik nem kapnak segítséget külföldön élő rokonaiktól. És ugyan egyelőre még nem igazán terjedt el a kriptovaluták használata Kubában, García Cruz szerint az államban körülbelül 200 ezer fős kripto közösség él. Nemrégiben pedig már az is kiderült, hogy maga a kubai kormány is kriptopénzekhez nyúlna a szankciók leküzdése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.