Megtalálták a másodikat a négy különleges satoshiból

Az Ordinals protokoll meghatározása szerinti mindössze négy, ritka “epikus satoshi (Epic Sat)” egyikét néhány órája vették ki a Binance kriptotőzsdéről. Ezek a különleges satoshik, amelyek nem léteznek natívan a Bitcoin hálózatán, de egy kiegészítő szoftver segítségével azonosíthatók, a Bitcoin történetében a legritkábbak és legértékesebbek közé tartoznak.

A Bitcoin maximált elérhetősége 2,1 kvadrillió satoshi, azaz 21 millió BTC, viszont a protokoll ezeket a különleges satoshikat nem követi nyomon egyenként. Ezek az azonosítások csak a Bitcoinra épülő Ordinals protokollban találhatóak meg. Amely egyébként a felezéssel történelmi mérföldkőhöz érkezett.

Még két epikus satoshi nyomára nem bukkant senki

Maga az epikus satoshi kifejezés minden egyes Bitcoin felezési időszak első satoshijára utal, tehát négyévente van egy ilyen. Pont ezért ezek kifejezetten értékes darabok, a 2024-as felezés első epikus satoshija például nemrég 2 millió dollárért kelt el egy aukción. A mostani esetben a Binance felhasználó egy olyan tranzakciót hajtott végre, amelyben egy epikus satoshi volt a 2016-os 420000. Bitcoin blokkból. A Binance elmulasztotta azonosítani és megtartani magának az értékes satoshit tartalmazó UTXO-t, ami potenciális több millió dolláros figyelmetlenség is lehet. Bár kezdetben azt hitték, hogy egyetlen személyről van szó, a Mononaut nevű kriptoinfluenszer X-posztja szerint az ügylet valószínűleg egy kifinomult művelet volt. Ebben a műveletben programatikusan vizsgálták a Binance adatbázisát olyan UTXO-k után kutatva, amelyek az Ordinals ritka satoshijaihoz kapcsolódhatnak.

A blokkláncelemzés azt mutatja, hogy az az UTXO, amely az Ordinals szerint a “1575000000000000” számú satoshit tartalmazza, a felhasználó tárcájába került, miután megvásárolta és átutalta a bitcoint. Amilyen ritka satról van szó, ez egyet jelent egyébként a lottó ötössel, hiszen mindössze négy ilyen Epikus Satoshi létezik. Összesen pedig 34 lesz az összes felezést beleszámolva. A tárca címe, amely most tartalmazza az UTXO-t, amely az adott satoshira mutat, a következő:

bc1ptjcsnnycr52ccwg4mvvsczkwzvc0qydlxw6q7pcelxkx8equk3asduuz86.

Most mindenki azt várja, hogy a tárcatulajdonos mit is fog csinálni az értékes satoshival. Ha valaki érdeklődik, az Ordinals indexelő eszközök, így például az Ord.io és az Ordinals.com segítségével ellenőrizheti a satoshit. Az indexelő eszközök ugyanis azonosítják a satoshi számát és a láncban elfoglalt pozícióját, lehetővé téve a helyének nyomon követését is. És ami fontos: még két darab epikus satoshi nem került elő (2012 és 2020), úgyhogy bárkit érhet még szerencse.