Elon Musk cége bemutatta, hogyan pingpongozik egy majom a gondolataival

A Neuralink, Elon Musk agyi interfészek fejlesztésével foglalkozó vállalata közzétett egy videót a YouTube-on, amelyen az látható, hogy egy majom mindössze a gondolataival videojátékot játszik.

Pager, egy 9 éves makákómajom. A videó felvétele előtt körülbelül hat héttel kapta meg a Neuralinket. A majom először egy joystick használatával játszott egy olyan játékot, amelyben egy pöttyöt kellett a képernyőn megjelenő négyzetekre irányítani. Jutalomként a majom banán turmixot kapott egy fém szívószálon keresztül. Amíg a joystick segítségével játszott, a Neuralink készülék rögzített minden információt az idegsejtjeiről.

A következő körben a majom ismét a joystickot fogta meg, de ekkor már láthatóvá vált az, hogy az eszköz mozgatása nem volt összhangban a játékkal. Pager tehát csak megszokásból mozgatta az eszközt, a játékot viszont a beültetett Neuralink irányította. Végül a videón a majom már csak a gondolatai segítségével játszott.

Persze egyesek átverésnek gondolják Musk cégének videóját, holott abszolút hihető az, hogy egy majom képes videojátékot játszani az agyi implantátum segítségével, hiszen már van olyan bénult férfi, aki a robotkarját tudja mozgatni és szívesen felemeli a sörös korsót a gondolataival, ha szomjúság gyötri.

2019 júliusában Musk azt nyilatkozta, hogy egy majom képes volt a számítógépet az agyával és a Neuralink implantátummal irányítani. Azóta már sertéseken is bemutatták a Neuralink technológiát. Ma Musk arról írt a Twitteren, hogy a Neuralink lehet a megoldás a lebénult emberek számára, hogy gyorsabban tweeteljenek, mint ahogyan az egészséges emberek a hüvelykujjukat az okostelefon képernyőjén mozgatják. A milliárdos vállalkozó célja egyértelműen az, hogy a mozgássérült emberek számára lehetőséget teremtsen arra, hogy ismét teljes életet éljenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.