Elon Musk malacokon mutatta be neurotechnológiai cégének újításait

“Egy Fitbit apró vezetékekkel bekötve a koponyádba” – így írta le Elon Musk legújabb termékét, melyet pénteken élő közvetítésen keresztül mutatott be a nagyközönségnek. A Musk által alapított neurotechnológiai cég, a Neuralink célja nem más, mint egy új fajta interfész létrehozása az emberi agy és számítógépes eszközök között.

Előbb-utóbb szinte mindenkinek lesznek neurológiai problémái

A demonstráción Musk kifejtette, hogy előbb-utóbb majdnem mindenki tapasztal majd idegi problémákat – legyen szó memóriavesztéről, szorongásról, depresszióról vagy agykárosodásról. A Neuralink célja, hogy mindezen problémákra egy általános, megbízható és megfizethető eszközt hozzanak létre. Musk azt is elmondta, hogy a demonstráció célja elsősorban munkavállalók toborzása, jelenleg ugyanis nem keresnek befektetőket és még nem hirdetik a ‘Link’-nek nevezett terméket sem.

Magát az eszközt egyébként tavaly nyáron már bemutatták, de most változtattak a dizájnon: sokkal kisebb lett a készülék, amit hajjal teljesen el is lehet rejteni a koponyába való installáció után, amit -nem mellesleg- egy robot végez majd a tervek szerint.

Egyelőre malacokon tesztelik, amiket élőben be is mutattak

Musk egy Gertrúd nevű malacon demonstrálta, hogyan működik jelenleg az eszköz. Egy kivetítőn hang – és vizuális jelzések jelentek meg, ahogy Gertrúd hozzáért valamihez az orrával miközben élelem után kutatott.

A most bemutatott eszköz még csak olvasni tudja a malac agyából leadott jeleket, azonban a cél, hogy később küldeni is lehessen jeleket az agyba, hogy a korábban említett neurológiai problémákat kezelni lehessen.

Musk azt is elmondta, hogy a Neuralink nemrég megkapta az engedélyeket ahhoz, hogy embereken is elkezdjék tesztelni az implantátumot.

A kérdezz-felelek szekcióban Musk kitért arra, hogy szerinte az is lehetséges lesz majd, hogy az eszköz segítségével egy gondolattal magunkhoz hívjuk a Teslánkat, vagy hogy elmentsük és visszanézzük az emlékeinket, viccesen hozzáfűzve, hogy “ez nyilvánvalóan egyre inkább úgy hangzik, mint egy epizód a Black Mirror-ból“.

Kapcsolódó:

Képek forrása: Neuralink demonstráció