Elon Musk indítja a Starlink űrinternet első körös tesztelést

A SpaceX ezidáig már több mint 500 szatellitet lőtt ki Föld körüli pályára, és a nyár folyamán indítja a Starlink tesztüzemet is.

A 36 milliárd dollár értékű vállalatnak már több mint 500 műholdja kering a Föld körül. Múlt héten a Starlink egy újabb mérföldkövet ért el, ugyanis bejelentette, hogy pár héten belül elindítja az űrben keringő műholdak által biztosított internetes platformjának a tesztelését.

A tesztüzemre a felhívás a Starlink weboldalán jelent meg. A felhasználók egy email címmel és lakhely címmel iratkozhatnak fel a listára. A Starlink tájékoztatása szerint a béta-tesztelés a nyár folyamán kezdődik a Föld északi féltekéjén. A vállalat egyértelművé tette, hogy mindenkit értesíteni fog a tesztelés üteméről, feltéve ha a lakhelycíme megfelel a feltételeknek.

starlink
Musk korábban megjelent Twitter bejegyzése szerint az első körös tesztüzem nagy valószínűség szerint Seattle és Németország területén élőket fogja érinteni.

Musk
A SpaceX szatellitjei által biztosított fő cél, hogy áthidalja a mostanáig fennálló digitális szakadékot. Ugyanis körülbelül a világ fele, kimondottan a szegény és vidéki közösségek tagjainak még mindig nincs hozzáférése az internethez, vagy nagyon gyenge és korlátozott a sebesség és kapcsolat minősége.

A Starlink kereskedelmi indulása Észak-Amerikában az év második felében várható. Musk legfőbb célja, hogy 2021-ig felépítsen egy műholdakból álló teljes hálózatot, amely a világ minden pontjára képes majd internetet sugározni. Legfőbb célja, hogy azokat a területeket szolgálja ki, ahol gyenge az internetes kapcsolat. De egyben olcsó fenntartású internetes szolgáltatást akar kínálni majd a városi területeken is.

A műholdakra épülő platform 1 gigabit per másodperces sebességet ígér 30 másodpercnél nem nagyobb késleltetéssel. Musk szerint ez a szolgáltatásszínvonal képes lesz kiszolgálni még az online játékokat játszó felhasználókat is. Összehasonlításul ma az internetkapcsolatok átlagos sebessége az Egyesült Királyságban 65 megabit per másodperc.

Starlink kritika

Azonban ennek az ambíciózus tervnek vannak ellenzői és kritikusai is, elsősorban a csillagászok körében. Ők arról panaszkodnak, hogy a műholdakról visszaverődő fény hatalmas fényszennyezést fog majd okozni. A SpaceX azzal próbálja hárítani a felelősséget, hogy megígérte, hogy a műholdakra valamilyen ‘napernyőket fog majd szerelni’, ami csökkenti majd a visszaverődő fény erősségét.

A SpaceX vállalaton kívül további versenytársak is felsorakoztak már, hogy alacsony föld körüli pályára álló műhold csillagzatokat építsenek. Jelezte szándékát már a OneWeb, az Amazon, a Facebook, a Space Norway és a TeleSat is. Elon Musk élne is a lehetőséggel, rögtön jelezte, hogy a cége, a SpaceX szívesen kilövi az űrbe a műholdakat szép kis summáért cserébe.