Elon Musk napelemes tető üzlete befuccsolni látszik

Alapvetően sokan szkeptikusak, ha Elon Musk futurisztikus terveiről van szó, különösen igaz ez a Tesla vállalat napelemes tetőivel kapcsolatban.

A FinTwit 2019-ben közel 2 órán keresztül írt arról, hogy a napelemes tető ötlete nem több, mint egy színjáték.

Most azonban úgy tűnik, hogy a mainstream média is kezd rájönni, hogy Musk ezen terve halálra van ítélve. A Bloomberg egy hosszú cikket jelentetett meg a témában, amelyben arról ír, hogy a milliárdos vállalkozó egyre több időt szentel a Tesla napelemes tetőire, pedig az csak egy kis szelete a Tesla üzletének. A polgárpikkasztó üzletember elképzelése ugyanis az, hogy a vállalat elektromos autó gyárából valami sokkal grandiózusabb projekt fejlődjön ki.

Musknak viszont nehéz dolga van, ha autógyártóként állami támogatások és tetemes hitelek nélkül profitot akar termelni. A napelemes tető projekt már most ezer sebből vérzik.

Musk kirúgta a program számos vezetőjét és igazgatóját, emelte a fogyasztói árakat és erősebben beleszólt a projekt apróbb részleteibe. A terméket először 2016-ban mutatták be, amikor a Tesla éppen a Solar City felvásárlására próbált vállalkozni, ami problémáktól hemzsegett.

Azóta eltelt 5 év és a vállalat alig gyártott napelemes tetőt, hetente alig 200 terméket telepít. Ez annak ellenére van így, hogy Musk még 2019-ben azt a célt tűzte ki, hogy hetente több mint 1000-et telepít. Idén áprilisban drasztikusan megemelte az árakat, ami miatt rengeteg megrendelő visszavonta a megbízást.

Eric Weddle, egy tetőfedő cég vezetője, aki a Tesla napelemes tetőit telepíti, a Bloombergnek elmondta:

“A Teslán nagy a nyomás, hogy gyorsan telepítsen tetőket. Megpróbáltak egyik napról a másikra egy tetőfedő céget létrehozni. A mi szemszögünkből úgy tűnt, hogy az irányelv az volt, hogy minél gyorsabban és minél több tetőt telepítsenek. Aztán hirtelen a semmiből jött az, hogy nyereségessé kell tenni azt.”

Musk a vállalat legutóbbi eredménybeszámolóján elmondta, hogy csapata “jelentős hibákat követett el. A gyártás jól megy, de a telepítésnél elakadtunk.”

A Good Faith Energy, egy másik Tesla által tanúsított telepítő társaság vezérigazgatója azt mondta: “A Solar Roof nem egy könnyen telepíthető termék, nem is olcsó”.

Musk mindeközben össze-vissza csapong, kirúgta a Tesla Energy vezetőjét és a Tesla, New York állambeli Buffalóban található gyárának üzemeltetési igazgatóját is.

Weddle arra a következtetésre jutott: “Úgy tűnik, senki sem aggódik a program jövője miatt. Mindenki csak a programhoz kapcsolódó emberek miatt aggódik. Még mindig nem tudjuk, ki irányítja a dolgokat, de már szerintem a Tesla sem tudja.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.