Elon Muskot megfenyegették az oroszok: Ha rejtélyes körülmények között meghalok, jó volt ismerni

Az orosz űrügynökség vezetője megfenyegette a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot, amiért a milliárdos a Starlink segítéségével internethozzáférést biztosít az ukránoknak.

Az 50 éves Musk a Starlinket – egy több mint 2000 műholdból álló konstellációt alacsony Föld körüli pályán – használja arra, hogy internetkapcsolatot sugározzon a világ minden tájára.

A szolgáltatást nemrég Ukrajnában is elérhetővé tette Musk kifejezetten azzal a szándékkal, hogy az országnak internethozzáférést biztosítson az orosz invázió közepette. A milliárdos elmondta, hogy még áprilisban “ellenálltak az oroszok hackelési és zavarási kísérleteinek”.

Musk vasárnap este Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője által megosztott Telegram bejegyzését tette közzé, amelyben Rogozin – aki épp tegnap dicsekedett azzal, hogy Oroszország képes lenne fél óra alatt elpusztítani az összes NATO-országot – azzal vádolta Muskot, hogy Starlink-berendezéseket adott a náci Azov zászlóaljnak nevezett szervezetnek, valamint az ukrán hadseregnek.

“Az Ukrán Fegyveres Erők 36. tengerészgyalogos dandárjának elfogott vezérkari főnökének, Dmitrij Kormjankov ezredesnek a vallomásából az következik, hogy a Starlink műholdas cég földi előfizetői berendezéseit Elon Musk katonai helikopterekkel szállította Mariupolba a náci Azov zászlóalj harcosainak és az Ukrán Fegyveres Erők tengerészgyalogosainak” – írta Rogozin.

Rogozin kontra Elon Musk

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt állította, hogy Oroszország megfenyegette őt, amiért megpróbálta Ukrajnát internetszolgáltatással ellátni. Rogozin hozzátette:

“Elon Musk tehát részt vesz az ukrajnai fasiszta erők katonai kommunikációval való ellátásában. És erre felnőtt módon kell majd válaszolnod, Elon, bármennyire is játszod a hülyét”.

Az oroszok állítják, hogy a Starlink előnyhöz juttatja az ukrán erőket a drónháború megnyerésében, mivel a nemzet a megszálló oroszok felkutatására szolgáló technológiával veszi fel a harcot.

A milliárdos a bejegyzésre azt írta válaszul:

“A náci szó nem azt jelenti, amit úgy tűnik, hogy ő gondol” – tweetelte Musk. Majd hozzátette: “Ha rejtélyes körülmények között meghalok, jó volt ismerni”.

Musk számos rajongója reagált az üzenetre, köztük édesanyja, Maye Musk is, aki szerint nem vicces az, amit a fia írt.

“Bocsánat! Mindent megteszek, hogy életben maradjak” – válaszolta Musk.

Rogozin egyébként a háború kitörése óta vitatkozik a milliárdossal, a Business Insider szerint “kis ördögnek” nevezte őt, és többször kritizálta a Tesla Cybertruckot.

Még Musk Twitter-vásárlási kísérletét is kigúnyolta, “pénzeszsáknak” csúfolva a vállalkozót.

Volodimir Zelenszkij megköszönte Musknak a támogatást, és meghívta a technológiai mogult, hogy látogasson el Ukrajnába, amint a háború véget ér.