Először csökkent a bitcoin bányászati nehézség 3 hónap után

Március harmadikán nem túl nagy médiavisszhangtól kísérve kaptak egy kis levegőt a bitcoin bányászok. 2021. november 28.-a óta ugyanis először csökkent a hálózaton a bányászati nehézség. A hashráta az elmúlt hétben azonban továbbra is 180 és 220 exahash per másodperc körül maradt, ami eléggé magas értéknek számít. És nagyon nem is mozdult ki ebből a tartományból a hashráta az elmúlt napokban. Nem csoda, hogy 1,18%-os bányászati nehézség növekedésre számítottak a szakértők előzetesen.

A bányászok profitja továbbra is alacsony szinten maradt a bitcoin árfolyamnak köszönhetően

Viszont 2022. március harmadikán a 725760. számú blokknál hónapok alatt először csökkent a bányászati nehézség. Az utolsó csökkenés a nehézségben 2021. november 28-án, tehát 96 nappal korábban történt. A most végbement nehézségi csökkenés 1,49%-os csökkenést testesített meg pontosan. Miközben ezt nem nevezhetjük óriási nagy változásnak, az tény, hogy mostantól egy bitcoin bányásznak 1,49%-kal könnyebb lesz blokk jutalmat szereznie. A mostani csökkenés előtt hat növekedés volt sorozatban, tehát egyre nehezebb és nehezebb lett a bányászoknak a jutalom megszerzése. Sajnos ez sem fog nagy áttörést hozni a BTC árfolyamát illetően, ami a cikk írásakor még mindig nem volt képes 40 ezer dollár fölé menni.

Hashráta

És mivel az árfolyam továbbra is alacsony, a legjobb bányászgépek profitjai is alacsonyabbak, mint múlt héten. Az elmúlt három nap során a Foundry USA bányászati pool volt a toplista élén, a teljes hashráta 18,41%-át ők biztosították, ami nagyjából 36,5 EH/másodperc teljesítmény. Mögöttük jön a második helyen a Bitmain Antpool bányászati poolja a teljes hashráta 15,62%-ával. Az Antpool az elmúlt 72 órás időszak során a teljes hashrátából 30,95 EH/másodpercet adott. A világon jelenleg egyébként 11 nagy BTC bányászati pool létezik.