Elosztott főkönyvi technológia és virtuális erőmű lehet Németország jövője

Március 12-én a Royal Dutch Shell, a Sonnen Group leányvállalata bejelentette partnerségét az Energy Web Foundation-el (EWF). A két vállalat együttműködéséből ugyanis egy virtuális erőmű (VPP) születhet Németországban. 

A virtuális erőmű egy elosztott lakossági energiatároló hálózatot fog magában foglalni, amelynek célja a felesleges szélenergia elnyelése és a megújuló energia veszteség csökkentése.

Németország a 2011-es fukusimai atomerő balesete után úgy döntött, hogy fokozatosan leállítja az ország atomerőműveit és inkább a megújuló energiaforrások felé fordul. Óriási nap- és szélerőmű építési projektek indultak az országban. Ez a környezetvédők számára igazán jó hír volt, a döntésnek azonban, mint az később kiderült, vannak árnyoldalai is.

Nem teljesen zöld a német megoldás

Az atomerőművek lekapcsolásával ugyanis hatalmas űr keletkezett az ellátásban, amit valamivel nyilván pótolni kellett. Jelenleg az ország szénerőművek használatával és külföldről vásárolt villamos energiával próbálja kielégíteni a hazai igényeket. A szénerőmű viszont a legszennyezőbb módja a villamos energia termelésnek, aminek következtében évente ezrek halnak meg.

A nap-illetve szélenergia termelés viszont szezonális jellegű, amely hatékonysága nagyban függ az időjárási viszonyoktól. Azaz, ha süt a nap vagy fúj a szél rengeteg áramot termelnek az erőművek, viszont ha télen hetekig nem süt nap vagy nem fúj a szél, termelésük a nullához közeli. Németország 2018-ban már 157 terrawattóra (TWh) zöld energiát termelt nap-és szélerőművek segítségével, viszont óriási mennyiségű veszteség keletkezett, hiszen a kedvező időjárás során generált energiát nem tudták hol tárolni. Ekkor kénytelen volt az ország például a szomszédos Franciaországtól segítségét kérni, akik atomerőművekkel termelt energiát biztosítottak az országnak. Tehát Németország vagy villamos energia importra szorul vagy kénytelen csökkenteni a fogyasztást. Ezt úgy teheti meg, hogy lekapcsolja a nagyfogasztókat, akiknek csökkenteniük kell a termelést. Most viszont úgy tűnik, hogy létezik megoldás a problémára.

VPP-val energiatárolás

A Sonnen VPP egy olyan regionális villamosenergia hálózatot fog ugyanis kínálni, amely gyakorlatilag elnyeli a felesleges szélenergiát, amelyet a vállalat Sonnen akkumulátorai fognak majd tárolni. Ezeket egy eloszott főkönyvi technológiával kapcsolnak össze, amellyel így egy úgynevezett virtuális erőmű jön létre.

A hálózat és a Sonnen közötti tranzakciókat intelligens szerződéseken rögzítik. A tranzakciós díjakat pedig a Dai (DAI) stabilcoin segítségével dolgozzák fel. Ezzel a megoldással talán kiegyensúlyozottabbá válik a német energiatermelés, azaz a kevésbé hatékony napokon is lesz majd megfelelő mennyiségű zöld energia és az ország tovább bővítheti szélerőmű parkját.

Nem ez az első VPP projekt

A jövőben egyre több blokklánc alapú projekt jöhet létre, amelyek Németország szél-és napenergia veszteségének csökkentésében segíthetnek. Jean-Baptiste Cornefert, a Sonnen eServices ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy „a virtuális erőművek, mint például a Sonnen erőművei, a jelenlegi elektromos hálózat technikai építőelemei, amelyek eddig hiányoztak a rendszerből. A jövőben segíthetnek abban, hogy kevesebb értékes zöld energia vesszen el. A megújuló energiaforrások rugalmas piacán megvalósítottuk a következő lépést egy olyan intelligens hálózat felé, amely sokkal rugalmasabban képes kezelni a megújuló energiaforrások ingadozásait.”

Növekvő zöld energia termelés és a blokklánc technológia találkozása

Mivel Németország ígéretéhez híven egyre több szél-és naperőművet telepít, a blokklánc ipar számára új lehetőségek nyílnak meg. Az Unibright (UBT) a blokklánc technológiai szolgáltató március 9-én jelentette be, hogy a német startuppal, a Wasserkraft Mittelrhein-el partnerségi együttműködést kötött. A két vállalat új típusú, elektromos áram termelő bóják decentralizált hálózatát kívánja kiépíteni.