Elrabolták a Binance munkatársait – 12,5 millió dollárnak kelt lába

A kriptotőzsde vezérigazgatója, Changpeng Zhao, erősítette meg a sokkoló hírt, miszerint nemrégiben elrabolták a Binance BNB Price BNB Price munkatársait. Mint kiderült, egy adott kliens eszközeit kezelő alkalmazottakat kényszerítettek arra, hogy kiürítsék kriptotárcáikat. CZ részletekbe menően taglalta miként tudta a kereskedési platform lekövetni a tranzakciókat és befagyasztani az eltulajdonított tőke több mint 94%-át. 

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének társalapítója az X (korábbi Twitter) felületén számolt be az üggyel kapcsolatos információkról. CZ alátámasztotta, hogy az eset igenis valós és a vállalat dolgozóit egy üzleti út alkalmával ejtették foglyul Montenegróban. Kihangsúlyozta azt is, hogy erőszakkal vették rá őket kriptovaluta tárcáikon tárolt eszközeik átadására. Összesen 12,5 millió dollárnyi kriptoeszközt lovasítottak meg a gyanúsítottak.

Továbbá Zhao elmondta, hogy a Binance utánajárt az ügyleteknek és megvizsgálta az on-chain adatokat, így rögvest értesítette partnereit annak érdekében, hogy befagyasszák a lopott kriptókat tartalmazó tárcát. Emellett azt is elárulta, hogy az elemelt eszközök Tether (USDT) tokenek voltak és egy Tron tárcára kerültek át. CZ szerint a tőzsdének sikerült 11,8 millió dollárnyi kriptót lekapcsolnia, ami a 12,5 millió dollár 94,4%-ának felel meg.

Tartanunk kell-e attól, hogy befagyasztják a kriptotárcánkat?

Ennek apropóján arról kérdezték az üzletembert, hogy a kriptó jobb-e mint fiat valutában és bankban tárolni a pénzünket, ha a kriptotárcákat befagyaszthatják.

„Mindez az egyensúlyról szól, azonban nincsen tökéletes egyensúlyi pont. Tudtommal, ha XMR-t használsz, másoknak nagyjából semmi beleszólása sincs abba, amit csinálsz (és segíteni sem tudnak neked). A bitcoin lekövethető, de nem lehet befagyasztani, ha átutalod egy centralizált tőzsdére. A lényeg az, hogy van választási lehetőségünk”, ecsetelte.

A szombati nap folyamán a Binance ügyfélszolgálata az X-en keresztül tudatta ügyfeleivel a meglovasított eszközökre vonatkozó sztenderd eljárásának lépéseit. Eszerint lehetőség van arra, hogy ideiglenesen befagyasszák a szóban forgó kriptókat, de ahhoz, hogy hosszabb ideig maradjanak zárolva, 7 napon belül rendőrségi jelentést kell bemutatni a lopásról.

Az utóbbi időben tornyosulnak a viharfelhők a kriptotőzsde háza táján, ugyanis ahogy arról a napokban beszámoltunk, hamis Binance alkalmazással próbálnak meg kriptót lopni a Skype-on keresztül.