Az Elrond karbonsemleges blokkláncként hirdeti magát Európában

Az Elrond frissen bejelentette, hogy a projekt lett az első negatív, de legalább semleges szén-dioxid-kibocsátással rendelkező DLT hálózat Európában.

A kriptovaluta szektor egyik friss trendje, hogy a projektek igyekeznek magukat környezetbarátként pozicionálni és fokozatosan áttérnek az olyan megoldásokra, amikor korlátozzák a szén-dioxid kibocsátásukat. Az Elrond ennek a trendnek a jegyében jelentette be, hogy blokklánca karbonsemlegessé vált.

Az Elrond és a karbonsemlegesség

Egy csütörtöki sajtóközlemény szerint az Elrond hálózata kevesebb szén-dioxidot takarít meg, mint amennyit kibocsát. A cél érdekében együttműködést írtak alá az Offsetraval, ami egy karbonsemlegességre és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére specializálódott nemzetközi kezdeményezés.

Az Offsetra kijelentése szerint mélyreható vizsgálatot végeztek az Elrond blokklánc szén-dioxid kibocsátása területén. Elemezték a több, mint 30 országban 5000 szerver által felhasznált energiáját, és megállapították, hogy az Elrond szén-dioxid kibocsátása körülbelül 6 millió kg, mialatt a megtakarítása 7.4 millió kg, tehát ~25%-os karbonnegatív hatást gyakorol a blokklánca a környezetre.

Az Elrond társalapítója, a román Benjamin Mincu úgy véli, hogy a mérföldkő által a projekt megfelelő platformja lehet a jövő pénzügyi innovátorainak.

Több szén-dioxid ellensúlyozásával, amelyért a blokkláncunk felelős, élen járhatunk az ökoszisztéma fejlesztésében. Termékeny talajt biztosíthatunk az Elrondnak és a mostani újítói generáció számára annak érdekében, hogy az eljövendő generációk részére megalapozzák a bizalom digitális hálózatát.

Szén-dioxid kibocsátás: az év forró topikja a szektorban

2021 egyik legfontosabb témája a szektorban az energiaintenzív mivolta, köszönhetően a például a kriptovaluta bányászatnak, ami sok esetben nem megújuló, fosszilis energiahordozók által zajlik.

Az energetikai kérdés volt a fő oka annak, hogy Elon Musk elektromos autókat gyártó vállalata, a Tesla, ideiglenesen felhagyott a bitcoin, mint fizetőeszköz elfogadással a termékeiért. Árnyalja a képet ugyanakkor, hogy a Tesla továbbra is 42 000 BTC-t tart egyenlegén, ami aktuális árfolyamon 1.8 milliárd dollárt ér.

Forrás: https://www.buybitcoinworldwide.com/treasuries/

A kritikusok fő (egyébként téves feltételezéseken alapuló) vesszőparipája, hogy a proof-of-work (PoW) algoritmusú bányászott érmék (pl. Bitcoin) energiafogyasztása együttesen eléri egy közepes méretű országét.

Az Elrond hálózat e negatív narratívát meglovagolva igyekszik magát pozicionálni a szektorban. A hálózata papíron másodpercenként 15 000 tranzakcióáteresztő kapacitással rendelkezik, ami extrém esetben 100 000 tranzakcióra is bővíthető másodpercenként. Ez a projekt vezetőinek kimutatása szerint 1000-szeres javulást jelent a transzfer és végrehajtási sebességben és ezzel együtt egy tranzakció feldolgozásához szükséges energia akár hatmilliószor kisebb is lehet, mint a proof-of-work típusú blokkláncok esetében. Tegyük hozzá, az Elrond alapból proof-of-stake konszenzus algoritmusú, amik jóval alacsonyabb energiaráfordítással operálnak a hálózat nagyságától függően.

Az Elrond blokklánc natív tokene az EGLD, ami 2.3 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett 119.59 dolláros egységáron kereskedik, ami 4.6%-kal magasabb, mint 24 órával ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.