Végre ismét emelkedett a bitcoin bányászati nehézség

Még a napokban írtunk azokról az elemzésekről, amelyek egyértelműen azt mutatták, hogy a Bitcoin bányászati nehézség a következő módosulásnál szinte biztosan emelkedni fog. Be is jött a jóslat, hiszen négy egymást követő zuhanás után a legnagyobb kriptovaluta bányászati nehézsége végre emelkedésbe fordult. Mostantól már 6%-kal nehezebb lesz bitcoint bányászni, ami azt mutatja, hogy két hónap után ismét stabilizálódni kezd a hálózat. Ugye két hónappal ezelőtt a kínai hatóságok fellépése miatt zuhant vissza a bitcoin hálózat teljesítménye és egyben stabilitása is gyengült kicsit.

A bitcoin bányászati nehézség ismét felfelé ívelő tendenciát mutat

A bányászati nehézség mutatja meg, hogy mennyire sok számítási kapacitásra van szükség ahhoz, hogy a hálózat tranzakcióinak validálásáért bitcoint lehessen kapni. Nagyjából két hetente kerül ez korrigálásra. Csúcsára még május közepén ért. Akkor 21,53%-kal nőtt meg a bányászok nehézsége. Minél több bányász próbál bitcoint szerezni, annál nehezebb ezt végrehajtani. Így érthető, hogy a kínai bányászok tovatűnésével miért lett sokkal könnyebb bitcoint szerezni. De nem tartott sokáig ez a folyamat, hiszen egyrészt a kínai bányászok egy része is vissza tudott jönni a hálózatra. Másrészt pedig főleg Észak-Amerikában rengeteg cég bővített és igyekezett betölteni azt a rést, ami Kína leállásával keletkezett.

Írtunk is róla, hogy korábban Kína volt felelős a bitcoin hálózat hashrátájának 65%-áért, ez mára 40%-ra csökkent. És az szinte biztos, hogy nem fognak Kínából visszatérni már a bányászok tömegével, inkább olyan helyek törnek előre, mint Kazahsztán, az Egyesült Államok, Argentína vagy Irán. A mostani 6%-os növekedés mindenesetre még nem viszi fel az eredeti szintjére a bitcoin bányászati nehézséget. Hiszen július elején 28%-ot zuhant egyszerre ez az indikátor. Az volt a hálózat történetének legnagyobb nehézségi esése, ezután az, hogy július 18-án további 4,81%-ot csökkent a nehézség, már szinte elenyésző. Akkor arról lehetett beszámolni, hogy a hálózati adatok szerint a teljes kínai hashráta eltűnt a semmiben. És mivel nem volt olyan szintű az amerikai bővülés, ami igazolná a mostani emelkedést, biztosan vissza tudott jönni néhány kínai bányász is a hálózatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.