Elszakadt a TrueUSD a dollárrögzítéstől

A TrueUSD (TUSD) január 15-én elszakadt az ideális 1 dolláros árfolyamtól és 0,984 dollárra esett. A hírek megjelenésével párhuzamosan elkezdődtek a találgatások, miközben számos befektető válik meg a stabilcoinjaitól.

A TUSD 1 dollár alá süllyedt

A Justin Sun kötődésű stabilcoin az 1 dolláros rögzített ár alá esett az olyan jelentések közepette, amelyek szerint a tulajdonosok már több száz millió dollár értékű TUSD-t vontak ki és helyeztek át a versenytárs stabilcoinokba.

A CoinMarketCap adatai szerint a TUSD január 15-én délelőtt 11 órakor kezdett a rögzített érték alá csúszni. 23 óra 15 perckor már 0,984 dollárra esett, ami a legmélyebb zuhanás a TUSD közel hat évvel ezelőtti hivatalos indulása óta.

TrueUSD árfolyam alakulása az elmúlt 7 nap során

Január 10-én jelentések arról számoltak be, hogy a TrueUSD-nek nehézségei voltak a tartalékok valós idejű igazolásainak kiküldésével. A nehézségek arra utaltak, hogy a stabilcoin alulbiztosított lehetett. Ez kockázatot jelenthet, mivel azt sugallja, hogy válság esetén nem áll rendelkezésre elegendő fedezet a visszaváltások teljesítéséhez.

Ezt követően a Binance január 15-én elindította a MANTA launchpoolt, de a TUSD kizárásával. A launchpad új tokeneket jutalmaz a befektetőknek, akik egy bizonyos időszakra lekötik az eszközüket. Mivel a TUSD nem volt választási lehetőség ezért a befektetők más stabilcoinok, köztük a Binance új kedvence, az FDUSD felé fordulhattak.

A befektetők a versenytárs stabilcoinok felé fordulhatnak

A leszakadásról szóló hírekkel párhuzamosan a piaci megfigyelők a TUSD-re vonatkozó eladási megbízások megugrását észlelték a Binance tőzsdén. Ezzel párhuzamosan az USDT jelentős tőkenövekedést tapasztalt.

Az incidens óta legalább 340 millió dollár értékben adtak el TUSD-t, miközben csak 296,8 millió dollár vételi megbízás történt, ami összesen több mint 43 millió dollár kiáramlást jelent. Eközben A TrueUSD piaci kapitalizációja is csökkent. Az elmúlt 24 órában több mint 6,4%-al esett, 2 milliárd dollárról 1,9 milliárd dollárra.

Bár számos pletyka látott napvilágot, a lépés mögött álló okok még nem egyértelműek. Egy bizonyos, hogy a TUSD piaci kapitalizációja zuhant, míg az FDUSD és az USDT iránti érdeklődés nőtt. Emellett az is bebizonyosodni látszik, hogy a Binance teljes mértékben az FDUSD felé fordította figyelmét.