A Binance kriptotőzsde felfüggeszti az USDC támogatását

A Binance kriptotőzsde most bejelentett intézkedése gyakorlatilag megszünteti a világ második legnagyobb stabilcoinjának, az USD Coin-nak a kereskedését a Binance platformján.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje ezzel a húzással most nagyon felrázta a létfontosságú stabilcoinok piacát. Az intézkedés bejelentése nyomán a Binance az ügyfelek eszközeit automatikusan a Binance USD (BUSD) tokenjére forgatja át a stabilcoin alternatívákról, köztük a legnagyobb USD Coinról (USDC) is.

A Binance hétfőn közölte, hogy az USDC, Pax Dollar (USDP) és TrueUSD (TUSD) stabilcoinokban tartott befektetéseket szeptember 29-én BUSD-re konvertálja. Azoknak az ügyfeleknek pedig, akik ezeket a tokeneket a tőzsdére utalják, az említett dátum után automatikusan a Binance stabilcoinjába konvertálják majd. Ugyanakkor a Binance-ről történő kiutalás során USDC-ben, USDP-ben vagy TUSD-ben denominált pénzt is ki tudnak majd venni.

stabilcoinok

A döntés gyakorlatilag száműzi a második legnagyobb stabilcoint, az USDC-t a kriptoszektor egyik legelőkelőbb helyéről. Egyúttal besegít a Tether (USDT) stabilcoinnak, mert komoly akadályt épít USDC elé abban, hogy megelőzze a Tethert. Jelenleg az USDT 67,75 milliárd dolláros piaci kapitalizációval megelőzi az USDC közel 52 milliárd dolláros értékét. A BUSD 19,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a harmadik helyen áll. Az USDP és a TUSD jóval kisebbek.

Ezzel a meglepő lépéssel a Binance egy másik tőzsdei rivális, a Coinbase ellen lép fel, mivel a Coinbase most még árban és költségekben is felülmúlja őt.

A stabilcoinok a kriptopiac alapját képezik, és az amerikai dollár vagy más fiatvaluták digitális helyettesítőjeként szolgálnak. A ‘stabil’ kifejezés onnan ered, hogy az árfolyamuk egy hagyományos valutához van kötve. Minden dollárhoz kötött token például mindig majdnem pontosan 1 dollárt kell, hogy érjen. Bár a stabilcoin mögött álló eszközök minősége befolyásolhatja, hogy az ár mennyire szakad el. A stabilcoin szektort jeleg az USDT 44%-os piaci részesedéssel uralja.