Eltűnt az ember, aki 147 millió dollárt csalt ki bitcoinban az ügyfeleitől

Benjamin Reynolds még 2017-ben követte el állítólagosan nagyszabású bitcoin csalását, melynek keretében 147 millió dollár (kb. 46 milliárd forint) értékben csalt ki ügyfeleitől bitcoint magas hozamú befektetési ígéreteivel. A Control-Finance ügye több sebből vérzik, de a legnagyobb probléma jelenleg ez: senki nem tudja, hol van Reynolds – a férfi ugyanis mintha eltűnt volna a Föld színéről.

A Control-Finance néhány hónapig üzemelt csak, ez is elég volt a csalásra

A US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) az amerikai derivatív ügyleteket felügyelő szervezet a héten arra kérte a Control-Finance ügyét kezelő bíróságot, hogy Benjamin Reynolds vállalatigazgató nélkül haladjanak előre az üggyel – ugyanis Reynolds jelenlegi tartózkodási helyéről nem rendelkeznek semmilyen pontos információval.

Reynolds volt az igazgatója a Control-Finance nevű angol befektetési vállalatnak. A vállalkozás 2017 májusa és szeptembere között működött, és állítólag több mint 1000 ügyféltől szedett be sikeresen 22859 bitcoint. A Control-Finance ajánlata nagyon csábító volt ugyanis: 45%-os profitot ígértek az ügyfeleknek a befektetéseik után. Ez ráadásul, ne felejtsük el, hogy 2017-ben volt, amikor a bitcoin elképesztő növekedést produkált, és a hasonló átverések és Ponzi-sémák gombaszerűen bukkantak elő a kripto világban.

A vállalkozás hosszú hónapokon keresztül hamis eredményekkel nyugtatta az embereket úgy, hogy a CFTC elmondása szerint, semmilyen kereskedési tevékenységet nem hajtottak valójában végre számukra.

Végül 2017 szeptemberében húzták le a rolót, és lezárták a közösségi média oldalaikat is. Akkor az ügyfelekkel azt közölték, hogy jelenleg biztonságban vannak a bitcoinjaik, és hogy ezeket vissza fogják juttatni jogos tulajdonosaikhoz. Ez sosem történt meg, Reynoldsnak pedig nyoma veszett.

Eltűnt az ember, aki 147 millió dollár csalt ki bitcoinban az ügyfeleitől: a Control-Finance kétes ügye

A CFTC valószínűleg a 147 millió dollár megtérítését fogja követelni a bíróságon plusz az ezután várható kamatot, illetve valamekkora büntetést is Reynolds számára. Ha pedig ezt Reynoldsék nem fizetik meg, akkor a mulasztási ítélet után bűncselekmény vádjával perelhetik majd be a Control-Finance csoportját és vezetőjét, illetve az angol hatóságokat is bevonhatják az folyamatba.

Ehhez most már csak az embert kellene megtalálniuk; ez viszont kemény falatnak bizonyult eddig a hatóságoknak.