Emberek élhetnek az egész univerzumban, állítják a tudósok

A tudósok szerint az univerzumban máshol is élhetnek emberek.

Egy messzi-messzi galaxisban… Ja, ez nem az a film, hanem a Cambridge-i Egyetem egyik asztrobiológusa szerint a valóság. A BBC Science Focus magazinjának adott új interjújában az intézmény Földtudományi Tanszékének paleobiológusa, Simon Conway Morris kijelentette, hogy a kutatók “kellő bizonyossággal kijelenthetik”, hogy az emberhez hasonló evolúció az univerzum más pontjain is lezajlott.

Morris meggyőződésének lényege a konvergens evolúció elméletéből ered, amely azt állítja, hogy hasonló evolúciós folyamatok mehettek végbe párhuzamosan más környezetben is. A magazin a repülés példáját hozta fel, amely “legalább négyszer fejlődött ki egymástól függetlenül a Földön – a madarakban, a denevérekben, a rovarokban és a pteroszauruszokban”.

Röviden, a konvergens evolúció elmélete azt állítja, hogy maga az evolúció a természet törvénye és valószínű, hogy az evolúció ugyanúgy működik különböző bolygókon, mint itt a Földön. Más szóval, elméletileg lehetséges, hogy a Star Trekben látott kék és zöld idegen humanoidok, nos, valóban léteznek.

Morris nem az egyetlen cambridge-i szakember, aki úgy véli, hogy a filmekből vett idegenek valójában emberek.

Arik Kershenbaum, zoológus egy egész könyvet írt az idegenek evolúciójának koncepciójáról.

“Mivel az evolúció mindenütt az élet magyarázó mechanizmusa” – mondta Kershenbaum a Quanta magazinnak év elején – “ezért az általunk a Földön feltárt elveknek a világegyetem többi részén is alkalmazhatónak kell lenniük”.

Kershenbaum azzal érvelt, hogy bár izgalmas elképzelni olyan idegen fajokat, amelyek nem ugyanazokkal a kulturális érdeklődési körökkel rendelkeznek, mint az emberek, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak úgy a semmiből bukkantak elő fejlett technológiai lényekként. Még az embernél nagyobb technológiával rendelkező idegen életformák is egy technológia előtti fajból fejlődtek ki.

“Ha ez a technológia előtti faj továbbfejlesztette mindazt, amink most van, akkor jó eséllyel olyan építőelemekre épültek, amelyek társadalmi célt szolgáltak – olyan dolgokra, mint a csoporttagok közötti kötődés, az információ és a hasznos ötletek továbbítása a csoporttagok között” – jelentette ki Kershenbaum. “Egy technológia előtti idegen civilizáció énekelhetett, táncolhatott és mesélhetett, ahogyan a technológia előtti emberi civilizáció is tette, mert ez ugyanazt a célt szolgálja”.

Lenyűgöző elképzelni más világokat, ahol a humanoid életformák – Kershenbaum megfogalmazásában – “énekelnek és táncolnak és történeteket mesélnek”, akárcsak a Földön. És ha az evolúció törvényei olyan erősek, mint ahogyan azt a darwinisták, mint Kershenbaum és Morris is hiszik, akkor ez meghozhatja a kedvünket arra, hogy kapcsolatba kerüljünk és kommunikáljunk az idegenekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük