Az embereknek a semmiért fizetni nem éppen gazdasági ösztönző

2009-ben Nancy Pelosi amerikai házelnök kijelentette, hogy a gazdaság élénkítésének legjobb módja az, ha egyre több élelmiszerutalványt és munkanélküli ellátást kapnak az állampolgárok. Minél több ember kap pénzbeli és nem-pénzbeli juttatásokat, annál jobb, állította Pelosi. Az elhangzott mondatokon akkor mindenki csak nevetett, most viszont a koronavírus-válság közepette egyre többen gondolják azt, hogy alapjövedelmet kellene bevezetni. Úgy vélik ezzel csökkenteni lehetne a mélyszegénységbe csúszó családokat, növelni a fogyasztást, ezáltal a gazdaság is növekedési pályára állna. Szakemberek szerint viszont igazi munkagyilkos megoldás lenne az, ha csupán a “létezésért” bárkinek is fizetnének.

Mi lesz ha lejár a támogatás?

Az amerikai kormány a koronavírus-járvány kirobbanásával egyidőben bejelentette, hogy a pandémia miatt munkanélkülivé vált emberek megmentéséért gazdasági ösztönző programot hoz létre. A szövetségi kormány úgynevezett életmentő megoldásként hetente 600 dollár extra munkanélküli segély kiutalását ígérte. Ebből a pénzből az állampolgárok fizethették a bérleti díjat és a közüzemi számlákat, illetve élelmiszert vásárolhattak. Nem is tűnt rossz megoldásnak, hiszen sokan az utcára kerültek volna a támogatás nélkül. A segély viszont hamarosan lejár, így kilakoltatások hullámát idézheti elő, ha megvonják a pénzt a munkanélküliektől, melyből több mint 25 millió van jelenleg. Az amerikai vezetés attól tart, hogyha több millió ember létfenntartása kerül ezáltal veszélybe, az még súlyosabb pénzügyi károkat fog okozni országos szinten. Tehát a segélyeket nem vonhatják meg, azokat folyósítani kell.

Casey Mulligan, a Chicagói Egyetem közgazdásza azt nyilatkozta az ösztönző csomagról, hogy az nem “életmentő”, hanem munkagyilkos. Az egyetem jóléttel foglalkozó osztálya egy tanulmányt készített, mely szerint idén év végére 10 millióval kevesebb dolgozó ember lesz az Egyesült Államokban, de nem azért mert nincs munka. Ma az USA-ban közel 5 millió munkahely vár arra, hogy valaki betöltse, ez igazi rekordnak számít. Egyes cégek már az ablakon kifüggesztett táblákkal próbálnak segítséget, azaz dolgozót találni miközben 25 millió munkanélküli van. Elég furcsa egy helyzet nem? A válasz igen és van is rá magyarázat.

Amerikai impulzív csomag, mely a kanapén maradásra ösztönöz

A kongresszusi költségvetési hivatal szerint 5 munkanélküli közül 4 több pénzt kap most segély formájában, mintha dolgozna. Sok ember kétszer annyit kap a tv előtt hemperegve, mint amikor még dolgozott. Mivel sokan attól tartanak, hogyha a számukra felkínált munkát elfogadják elveszítik a támogatást, így inkább nemet mondanak minden állásajánlatra. Mások azzal trükköznek, hogy betegnek vallják magukat, így a munkáltatók inkább más után néznek, mivel nem akarnak egy fertőzött embert az irodába vagy a gyárba vinni. Tehát több közgazdász arra figyelmeztet, hogy a munkanélküli ellátás többet árt, mint használ, hiszen ki akarna megfeszített tempóban dolgozni, ha ugyanannyit vagy még többet kereshet a semmittevéssel?

Vegyünk egy példát! Van egy családban két kamasz. Az egyik füvet nyír, kutyát sétáltat, segít bevásárolni a szomszéd néninek. Ezért pént kap. A másik egész nap otthon van, videojátékozik és ugyanannyit kap, mint a testvére, aki dolgozik. Mennyire nevezhető ez egyáltalán korrektnek? Az ész nélküli pénzosztogatással nem lesznek új munkahelyek, nem fog nőni a termelés, nem várható gazdasági fellendülés. Ezenfelül viszont sérülnek a dolgozók érdekei, hiszen a verejtékben úszó munkavállaló még több dolgozik azért, mert a cégeknél munkaerőhiány van. Ugyanannyi pénzt kap még több munkával, míg a másiknak a semmitevésért utalják a segélyt.

Nem jött be máshol sem

Több országban kipróbálták már Európában is az alapjövedelmet, melyet a tartós munkanélküliek kaptak, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Finnország például egy két éves kísérlet során azt remélte, hogy a folyósítás időszakában csökkeni fog a munkanélküliség. A tesztek véget értek ugyan, de a munkakeresési kedv nem jött meg, sőt sokan belekényelmesedtek a helyzetbe és nem is akartak munkát találni. A kísérlet alatt egyetlen pozitívumot láttak a szakemberek: nőtt a munkanélküliek általános közérzete.

Olaszországban tavaly vezették be az állampolgársági alapon járó jövedelmet, melyet azok igényelhetnek, akik tartósan munkanélküliek és szűkös anyagi keret áll rendelkezésükre. A bevezetés óta eltelt egy év és a helyzet Itáliában sem jobb. Rengetegen igényelték meg a támogatást, a munkanélküliségi ráta viszont nem csökkent. Sok munkáltató arról panaszkodott, hogy hiába keresnek már hónapok óta dolgozót nem találnak, mivel a jövedelemre jogosult állástalanok inkább otthon maradnak, mintsem 40 órát dolgozzanak.

További érdekes cikkeink:

Brutálisat nőtt az USA-ban a munkanélküli segélyt kérők száma

Ismét pénzosztás jöhet az USA-ban, jön a második ösztönző csomag

Rekordot döntött az USA államadóssága, elérte a 25 000 milliárd dollárt