4 hónapja emelkedik a BTC hashrate

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt hónapokban a hírek a bitcoin bányászat veszteségessé válásáról szóltak, azonban a Bitcoin Core és Bitcoin Cash hashrate-je jelentősen emelkedett.

Bitcoin Core hashrate

A 2018-as ‘kripto tél’ során a legtöbb kriptopénz értéke óriásit zuhant a fiat pénzekkel szemben. A kutatók és szakértők úgy vélekednek, hogy amikor a BTC/USD árfolyam 8 ezer dollár alá süllyed, az a bányászatot veszteségessé teszi.
Más adatok viszont azt mutatják, hogy a bányászat teljes hashrátája megháromszorozódott az elmúlt 4 hónapban, ami szembe megy az eddigi állásponttal, miszerint az alacsony BTC árfolyam hatására csökken a hashrate.

hashrate
BTC globális hashrate, forrás: Bitcoin

Az elmúlt pár nap során a bitcoin bányászok másodpercenként meglehetősen állandó, 30 exahash szintjét tartották. 2017. decemberétől egészen 2018. áprilisáig a BTC láncának hashrate-je jelentősen növekedett. Becslések szerint a kínai bányásztársaságok adják a teljesítmény 80%-át, mivel a top tíz legnagyobb társaság közül 8 Kínában található. A top 5 társaság 75%-át adja a globális BTC hashrate-nek és a BTC.com magabiztosan áll az élen. A BTC.com a 28.9%-át adja, míg az Antpool szerepel a második helyen 15.2%-kal. Összesen 17 ismert bányásztársaság működik a blokkláncon és egy ismeretlen, amely a hálózat 10%-át kontrollálja.

pool
Bányásztársaságok részesedése, forrás: CoinDance

És a bitcoin cash?

A BCH hálózata is jelentősen megnövelte a hashrátáját és a bányászok jelenleg másodpercenként 3.6-5 exahash sebességgel dolgoznak – néhány hónappal ezelőtt ez az érték másodpercenként mindösszesen 0.5-1 exahash volt másodpercenként. Pillanatnyilag a BCH bányászása 1.7%-kal jövedelmezőbb mint a BTC-é, köszönhetően a Bitcoin Cash 60%-os áremelkedésének. A kriptopénz 13 ismert bányásztársasággal és 2-3 ismeretlen társasággal rendelkezik. A legnagyobbak közé tartozik a BTC.top, a Viabtc, a BTC.com, az Antpool és a Bitcoin.com. Az elmúlt hét folyamán az ismeretlen bányásztársaságok a BCH hálózat teljesítményének 31%-át adták. A Bitcoin Cash globális hashrátájánek kb. 60%-a Kínából ered.

Óriási számítási erőt halmozott fel a két hálózat, amely kissé elhomályosítja a többi PoW digitális fizetőeszköz teljesítményét, de kijelenthető, hogy ezek is emelkednek. Az idei év januárjától az Ethereum hálózat teljesítménye is nagymértékben nőtt, ugyanez elmondható a Litecoin hálózatáról is és ezt a trendet követi szinte az összes olyan kriptopénz, amely proof-of-work konszenzusos algoritmussal rendelkezik.

hashrate
Ethereum hashrate, 2018 január-április, forrás: Etherscan

Borítókép forrás: AnalyticsIndiaMag

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.