Átveszi a bitcoin cash a bitcoin szerepét? A bitcoinról bitcoin cashre pártoltak a bányászok

Mindjárt beéri a bitcoin cash bányászat hashrate erőforrás felhasználása a bitcoinét, mert a bitcoinról a bitcoin cashre állnak át a bányászok. Ennek köszönhetően pedig ismét torlódnak a tranzakciók a bitcoin blokkláncon mely lassítja és egyben drágítja a bitcoin átutalásokat.

Ismét torlódnak a tranzakciók, a bitcoin cash bányászat a menő

A bitcoin felhasználók azt tapasztalhatták az utóbbi napokban, hogy egyre többet kell várni, sőt, akár napokba is kerülhet, mire egy-egy utalás átér a blokkláncon. Akik pedig szeretnék gyorsabban letudni a tranzakcióikat, kénytelenek mélyebben a zsebükbe nyúlni. A Bitcoinfee.21.co adatai szerint jelenleg egy átlagos utalás költsége 450 satoshi / byte. Ez egy hónappal ezelőtt még 360 satoshi körül mozgott, mely 25%-os drágulást jelent a tranzakciós díjak tekintetében.

Bitcoin átutalási díjak drágulnak - bitcoin cash bányászat

Ezzel egyidőben pedig feltorlódnak a hitelesítésre váró tranzakciók a blokkláncon. A meg nem erősített tranzakciók az úgy nevezetett mempoolban várakoznak, amíg a következő blokkba bekerülve a bányászok nem hitelesítik azokat. A bitcoin mempool mérete az utóbbi két napban a háromszorosára nőtt. Utoljára május közepén várt ennyi tranzakció hitelesítésre, amikor a bitcoin árfolyama hirtelen elkezdett emelkedni és rengetegen csatlakoztak a kriptogazdasághoz.

Triplájára nőtt a bitcoin mempool mérete

Korábban is előfordult, hogy mikoron hirtelen megnövekszik a kereslet a bitcoin iránt és ezzel több tranzakció kerül a blokkláncra, a hálózat kapacitása nem bírja azt el. Most azonban nem feltétlenül a megnövekedett kereslet miatt torlódnak a tranzakciók. A feltorlódás oka, hogy a bányászok egy része átállt a bitcoinról a bitcoin cashre.

Bitcoinról a bitcoin cashre állnak át a bányászok

A kriptopénz bányászatra fordított erőforrás, a hash rate például a Bitinfocharts oldalon jól nyomon követhető. Az alábbi ábrán is látszik, hogy a bányászok egyre több hányada állt át a bitcoinról a bitcoin cash bányászatra az utóbbi napokban. Ennek legfőbb oka a jövedelmezőség, hiszen a bitcoin cash megemelkedett ára miatt már megéri a másik blokkláncon bányászni.

Bitcoinról bitcoin cashre állnak át a bányászok

Twitter SatoSqueezeA Twitteren többen is felhívták a jelenségre a figyelmet. A bányászati erőforrás 50%-os csökkenésére SatoSqueeze hívta fel a figyelmet, mely magyarázatot ad a feltorlódó tranzakciókra.

Egy másik Twitter felhasználó pedig azt emelte ki, hogy míg a bitcoin blokkláncon 4 blokkot lehet kibányászni egy óra alatt, addig a bitcoin cash blokkláncán 43-at.

MM TwitterA jelenlegi árfolyamokat összevetve a bitcoin azonban csak hétszer olyan drága mint a bitcoin cash. A mai árfolyam adatok szerint ugyanis 4200 dollár körül mozog a bitcoin. A bitcoin cash árfolyama pedig már 650 dollár körül jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük