Az ENSZ blokklánc technológiával segíti a szír menekülteket

Jordániában az ENSZ Világ Élelmezési Programjában blokklánc technológiával segítik az adományok nyomon követését és teszik jobbá a szír menekültek mindennapjait a menekülttáborokban.

2017-ben indult a világ legnagyobb humanitárius alapokon nyugvó blokklánc projektje, mely ma már több mint százezer embert szolgál Jordánia Azraq és Zaatari menekülttáborában.

A Building Block elnevezésű projekt a blokklánc technológia segítségével valós időben tartja nyilván a humanitárius segélyeket és a menekültek pénzügyi számláit. A számlához írisz szkennelésű azonosítással lehet hozzájutni a táborok területén az ENSZ által fenntartott szupermarketekben és így a szem azonosítása révén tudnak a menekültek hozzáférni az adományokhoz.

Korábban közvetlenül élelmiszert osztottak a menekülteknek a táborokban a rászorulóknak, azonban 2009-től bevezették a pénz alapú tranzakciókat. Így ugyanis az emberek olyan élelmiszert vehettek maguknak amire valóban szükségük volt, ami egyrészt sokkal méltóságteljesebb számukra, másrészt pedig költséghatékonyabb és a helyi gazdaságot is előrébb viszi.

A készpénzes tranzakciókhoz azonban szükséges egy közvetítő alkalmazása, ami rendszerint jelentős pénzbe kerül ráadásul le is lassítja az adományok átadásának folyamatát. A blokklánc technológia révén azonban 98%-ot spóroltak a menekült tábor pénzügyi kiadásain, miközben a rászorulók valós időben kaphatják meg a segélyeket, anélkül, hogy a pénzügyi közvetítő teljesítésére várakozni kellene.