Az ENSZ szerint a koronavírus-járvány miatt milliók fognak éhezni

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) közel 5 milliárd dollárra lenne szüksége, mivel a koronavírus-járvány miatt emberek millióit fenyegeti az éhínség. 

A WFP főigazgatója David Beasley kijelentette, hogy a járvány kitörése óta 82%-kal nőtt az éhezők száma azon országokban, ahol a szervezet aktívan jelen van. Becsléseik szerint idén év végére akár 270 millió éhező ember is lehet a Földön.

Világszerte egyre több ember vonul az utcákra, nő a feszültség a hatóságok és az állampolgárok között, mivel sok országban nem jut a lakosság élelemhez. A szervezet feltételezései szerint még ott is élelmiszerellátási problémák alakulhatnak ki, ahol korábban nem volt ilyen jellegű probléma. A járvány még a világ leggazdagabb államaira is komoly csapást mért, így érthető, hogy a fejlődő országokra fatális hatással van.

Beasley azt nyilatkozta, hogy szervezete csaknem 138 millió embernek szeretne segíteni, amihez viszont közel 5 milliárd dollárra lenne szüksége. A WFP úgy segítene az embereken, hogy különböző vásárlási utalványokat osztana a rászorulóknak, akik kizárólag a helyi termelőktől vásárolhatnák meg a szükséges élelmiszereket. Ezzel nemcsak az éhezőknek tudnának segítő kezet nyújtani, hanem a termelőknek is. A szervezet felmérései szerint a járvány leginkább Latin-Amerikát sújtotta, ahol már korábban is kiemelkedően sokan éltek mélyszegénységben. Ugyanakkor a járvány kitörése óta a kontinensen háromszorosára nőtt a rászorulók száma.

Afrika nyugati és középső részén jelentősen, csaknem 135%-kal nőtt az éhezők száma. Ezen országokban már nem is koronavírus jelenti a nagy problémát, hanem a folyamatosan zsugorodó élelmiszertartalékok.

Kapcsolódó cikkeink:

Az IMF a koronavírus miatt a vártnál nagyobb recesszióra számít

Kapóra jöhet a koronavírus a globális elitnek: gazdasági válság eltervezve

Olaszországban 50 üzletláncnál lehet kriptovalutákkal fizetni