Az IMF a koronavírus miatt a vártnál nagyobb recesszióra számít

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a héten átértékelte a 2020-as évre vonatkozó globális gazdasági előrejelzéseit. A mostani prognózisban arról írnak, hogy a koronavírus-járvány az eredetileg vártnál sokkal jelentősebb recessziót okozhat, és lassabb fellendüléssel is számolhatunk.

A korábbi 3 százalékos GDP-csökkenést már 4,9 százalékra teszik

Az új elemzés szerint a globális GDP 4,9 százalékot fog esni idén, tovább csökkentve az áprilisi becslést, amikor ezt az értéket még csak 3 százalékra tették. Az IMF szerint a COVID-19 járvány a “világgazdasági aktivitás példátlan csökkenését” okozza. A módosítás oka a jelentés szerint az, hogy a globális munkaerőpiacot “katasztrofális” ütés érte, a vállalatok folyamatosan csökkentik a beruházásokat, és a háztartások fogyasztása is jelentősen visszaesett.

“A COVID-19 pandémia az év első felében a vártnál kedvezőtlenebb hatást gyakorolt a gazdasági aktivitásra és a felépülés várhatóan fokozatosabb lesz, mint azt előzőleg prognosztizáltuk” – írja az IMF jelentésében.

Az IMF kilátásai egyébként kissé rózsásabbak, mint a Világbanké vagy az OECD-é, melyek a globális GDP 5,2 százalékos, illetve 6 százalékos visszaesésével számolnak a 2021-es talpra állás előtt.

Az IMF beszámolójában azonban figyelmeztet a “szokásosnál magasabb szintű bizonytalanságra” a prognózis körül, amely számos olyan feltevésen alapult, mint például a stabil pénzügyi feltételek. Az előrejelzésben sok olyan nehezen megjósolható dolgot is figyelembe kéne venni, mint például a vírus terjedésének mértéke, a fertőzés elleni küzdelem eredményessége, a “social distancing” hatása a fogyasztásra vagy az új munkahelyi biztonsági intézkedések következményei.

Kapcsolódó: A Bitcoin első komoly tesztje jöhet: egy potenciális világválság

Nem minden régiót érint egyformán a recesszió

Noha minden régió recesszióra számíthat 2020-ban, “az egyes gazdaságok között jelentős különbségek várhatóak” – számol be az IMF.

Kína, ahol a fellendülés viszonylag korán megkezdődött, várhatóan 1 százalékos GDP növekedésre számíthat az idén, amit 2021-ben 8,2 százalékos növekedés követ majd. Az amerikai gazdaság várhatóan 8 százalékkal zsugorodik 2020-ban, míg az euróövezet 19 országa 10,2 százalékkal eshet vissza.

Németország bruttó hazai terméke várhatóan 7,8 százalékkal fog csökkenni, amit 2021-ben 5,4 százalékos növekedés követ majd. Az olaszoknál és a spanyoloknál a gazdaság nagyobb mértékben eshet vissza – az IMF itt 12,8 százalékos visszaesésre számít, amit 6,3 százalékos növekedés követhet jövőre.

A Nemzeti Valutaalap arra számít, hogy a globális gazdaság összesen 5,4 százalékkal növekszik majd 2021-ben, ami 6,5 százalékponttal kevesebb, mint a koronavírus előtti előrejelzések voltak. A kormányok eddig közel 11 billió dollár értékben jelentettek be intézkedéseket.

(Forrás: CNN, IMF)