Árfolyam manipulálással vádolják az EOS projektet

Össztűz alatt az EOS, miután gyanús árfolyam mozgásokra világítottak rá. Lehet, hogy manipulálták az EOS árfolyamát?

A 2018-ban lezárult egyéves elsődleges kriptopénz kibocsátás (ICO) során az EOS rekord összegű, 4,2 milliárd dollárt gyűjtött össze. Ezzel pedig a történelem legértékesebb ICO-jává vált. A Deleo Proof-of-Stake (DPoS) konszenzusmechanizmussal kombinálva (amelynek áteresztőképessége ezerszer nagyobb, mint az Ethereumé) a várakozások nyilvánvalóan magasak voltak.

De ezek az elvárások a mai napig nem valósultak meg. Ha megnézzük az EOS stagnáló dapp-fejlesztését, és a token folyamatos egyre lejjebb csúszását a CoinMarketCap rangsorban, valójában egy félresiklott projekt rajzolódik ki előttünk.

2020 decemberében az EOS mögött álló fejlesztő cég technikai igazgatója, Dan Larimer lemondott, ami tovább növelte a projekt bizonytalan jövőjét.

Az Integra FEC törvényszéki pénzügyi elemző cég új kutatása azonban még további olajat önt a tűzre. Új kétségeket vetettek ugyanis fel a projekt életképessége kapcsán.

Mik az Integra FEC állításai?

Az Integra FEC által végzett kutatás gyanús ügyletekre derített fényt az EOS ICO kapcsán. Azt állítják, hogy sok tranzakció társult vállalkozások között zajlott, amelyek célja mindössze az ár felpumpálása és a gyanútlan befektetők bevonása volt.

„A potenciálisan kapcsolt társult vállalkozások közötti tranzakciók felpumpálták az EOS árát, és arra késztették a befektetőket, hogy vásárolják meg a tokent.”

Az EOS ICO kínálati árát tehát manipulálhatták A gyanús tranzakciók eredménye a token felfújt piaci értékéhez vezetett. Ez viszont másokat is részvételre csábított.

21 olyan fiókot azonosítottak, amelyek részt vettek a leírt tranzakciókban. Becslésük szerint az újrahasznosított pénzeszközök összege eléri a 815 millió dollárt. A tényleges összegek azonban lényegesen magasabbak lehetnek, mivel más ármanipulációs módszereket is alkalmazhattak.

Arról azonban nem érkezett beszámolót, hogy ki birtokolja ezeket a számlákat, és a cég sem állítja, hogy Block.one érintett volna az ügyben, akik a token kibocsátás mögött álltak.

Mi történt az EOS-szal?

Sok oka lehet annak, hogy az EOS elesett. Először is azt állították, hogy az EOS rendszere inkább egy elosztott adatbázishoz hasonlít, mint egy kriptográfiai protokollhoz. Ez azt jelenti, hogy a hálózat nem is olyan decentralizált, mint azt állították. Aztán 2019 végén az EOS hálózatán torlódási problémák jelentkeztek. Lassú tranzakciós idők és magas díjak jelentek meg a hálózaton. Ennek eredményeként egyesek azzal vádolták a projektet, hogy az teljesen alkalmatlan a célra.

Körülbelül ugyanebben az időben a SEC bejelentette, hogy nem regisztrált token kibocsátást hajtottak végre, és 24 millió dollárra megbüntette a projektet.

3 éve volt az EOS-nak talpra állni az ICO óta, azonban erre azóta nem került sor.

Forrás: Bloomberg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.