Ennyit az EOS decentralizáltságáról: a 100-ból 6 blokkgeneráló is egy kézben összpontosul

Annak ellenére, hogy a 4.1 milliárd dollár indulótőkéjét az EOS blokklánc platform a kriptoközösségtől szedte össze, úgy tűnik, hogy fittyet hány az ökoszisztéma egyik fundamentális karakterisztikájára, a decentralizáltságra. Az EOS lassan nem több, mint egy újabb adatbázis, aminek leírásában a ‘publikus blokklánc’ már csak mint hájp kifejezés szerepel.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Kiderült ugyanis, az EOS New York, az EOS tokenek egyik blokkgenerálója szerint, hogy a hálózaton 6 blokkgeneráló csomópont egyetlen központi entitás felügyelete alatt áll.

Az EOS New York vádját alátámasztják a Whois domainregisztrációs információk is, ugyanis a hat blokkgenerálót ugyanazon egyén vagy szervezet alatt regisztrálták, feltehetően Kínában.

Az EOS ökoszisztémában a blokkgenerálók a bányászok ekvivalensei a Bitcoinnál vagy az Ethereumnál és a konszenzus mechanizmus fenntarthatóságának kapuőrzői. A delegated proof-of-stake mechanizmus értelmében a hálózati résztvevők szavazhatnak arra a limitált számú blokkgenerálóra, akik a szélesebb felhasználói réteget képviselik. A mellett, hogy EOS blokkjutalomba részesülnek, ezek a blokkgenerálók stakelhetik a befektetéseiket a hálózaton és közösségi támogatásban részesülhetnek.

Az EOS New York szerint is ez nincs így rendjén és a 6 regisztrált blokkgeneráló törlését kérte.

“Ezért azt javasoljuk, hogy töröljük a következő regisztrált generálókat: stargalaxybp, validatoreos, eoszeusiobp1, eosunioniobp, eosathenabp1 és eosrainbowbp,”.

Az EOS közösség szintén hevesen reagált a ‘háttérhatalom’ létezésére és már azon vitatkozik, hogy a jelenlegi konszenzus mechanizmus megfelel-e az EOS irányítási és szavazási rendszerkövetelményeinek, vagy érdemes frissíteni. Nyilvánvalóan nem.

Habár az EOS blokklánc platform ökoszisztémája egyre nagyobb és sorra jönnek ki rajta a dappok, azért az Ethereum szintjétől és elterjedtségétől jóval elmarad. A korábbi rekordméretű forrásbevonásával is gondok vannak: az amerikai pénzfelügyelet ugyanis a múlt hónapban bírságolta meg 24 millió dollárra az EOS blokklánc fejlesztőjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.